Kolem Čapího hnízda ještě bude veselo

Jiří Jírovec
10. 2. 2018

To se dějí se věci. OLAF pošle zprávu, která se údajně neliší od utajovaného policejního spisu. MF si vyžádá stanovisko státního zastupitele ohledně toho co a kolik lze zveřejnit z dokumentu, který obdrželo z EU. Odpověď zní, že skoro nic.V Česku se ovšem nic neutají a tak Kalousek klidně v ČT cituje z utajovaného textu. Dochází ke komedii: Kalousek se veřejně vytahuje, že má svoje kontakty. A  prý neřekne od koho dokument dostal, protože “zdroji” slíbil, že to neřekne.

Před časem se únikem utajovaných informací zabývala komise Poslanecké sněmovny vedená poslancem Martinem Plíškem (Top 09). Nic nevyšetřila. Nikdo za nic nemohl. Teď by mohla být zřízena další komise. Vyšetřovala by konkrétní osobu, která ví odkud materiál unikl.
Utajování má svoje meze. Vzpomeňme na případ Dr Davida Kellyho. Ten v interview pro BBC zpochybnil tvrzení britské vlády o zbraních hromadného ničení v Iráku. BBC nakonec jeho identitu prozradila a on pod tlakem okolností zemřel.
Kalousek možná anglicky neumí (a nemá se vytahovat) a nebo umí a pak to je ještě horší, protože vytrhává jednotlivá slova ze souvislostí.
Kalouskovi se zlíbilo slovo “fraud“, tedy podvod. Paragraf, který ze zprávy OLAFU zveřejnily LN říká :
Citovaná pochybení v přípravě a schvalování projektu mohou být (may constitute) důvodem pro soudní řízení podle českého trestního práva ve věci dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU.
Pomocné sloveso “may” má význam kontextu význam “pochybení mohou, ale nemusejí být“… OLAF konstatuje, že na určitých schvalovacích stupních nebylo vše v  pořádku. Možná šlo, ale možná nešlo o podvod (fraud).
Kalousek vytáhl z textu jedno jediné slovo (fraud, tedy podvod) a demagogicky tvrdil, že zpráva OLAFU znamená, že Babiš je podvodník. Tím ovšem předjímá soudní výrok. K soudu ovšem vůbec nemusí dojít. Přesněji řečeno k procesu s Babišem a Faltýnkem.
Babišovy právníky možná napadne podat na Kalouska žalobu. Pokud ji policie a státní zástupce neodloží, mohli bychom se dočkat, že Sněmovna bude jednat o vydání Kalouska. Ten se jistě pochlapí, odejde z politické funkce a nechá se očistit soudem. 
Existuje ještě další zajímavá věc. Antibabišovská fronta najednou přestala s obviňováním, že výroky o  účelovosti akce Čapí hnízdo zpochybňují nezávislost policie a státních zástupců. Místo toho mluví o změnách, které provádějí nastupující ministři. 

Objevilo se varování, že kdosi je “Pecinův člověk” a že může dojít k dalším změnám. Jistě, Tuhý není Lessy ani Červíček, ale cožpak si každý mocný nemůže vytvořit “svého člověka”, třeba i Chovanec?