NI: Pentagon doufá, že nový tank překoná ruský na evropském bojišti!

Ruský tank 2S25 „Sprut-SD“

– kou –
12.1.2018 TheNationalInteres, PrvníZprávy

Již několik let plánují USA vytvořit lehký tank, který by měl překonat ruský protějšek – 2S25 „Sprut-SD”, napsal The National Interest. Pozoruhodné je, že hovoří o “evropském bojišti”. 
 

Jak časopis uvedl, nový stroj by měl být dostatečně mobilní a chráněný a mělo by mít velkou palebnou sílu na podporu americké pěchoty při manévrovací válce na evropských územích.

V průběhu několika příštích let, americká armáda plánuje vytvořit prototyp mobilního obrněného vozidla palebné podpory, od nějž se očekává, že ke změní situaci na bojišti, a překoná ruské protějšky, sdělil The National Interest.

V americké armádě jsou přesvědčeni, že přesná palba na dálku, koordinované útoky letectva a pozemních jednotek, obrněných vozidel a dronů tak rychle mění průběh bojů, že americký motorizovala pěchota potřebuje palebné přikrytí při případném útoku na nepřítele.

„Mobilní bojový stroj palebného přikrytí (MPF) vám pomůže, pokud se ocitnete mimo cesty. Jeho mobilita vám poskytne palebnou podporu a ochranu, protože budete moci zasadit úder nepříteli dřív, než zastaví váš postup,“ ozřejmil pěkné plány zástupce náčelníka štábu Úřadu armádního výcviku a doktrín vývoje (ŘVD) Ricky Smith.

Smith neuvedl hmotnost tanku, ale zdůraznil, že dosáhne optimální kombinace síly, mobility a přežití. Vysoce postavení armádní úředníci však trvají na tom, že nový MPF překoná ruský protějšek.

Pokud jde o ruský tank, tak se tím myslí 2S25 „Sprut-SD“, což je lehký výsadkový tank, který váží asi 25 tun a je vyzbrojen 125 milimetrovým kanónem. Tento stroj je určen k boji s nepřátelskými tanky, stejně jako k podpoře výsadkových, leteckých nebo pozemních operací.

„MPF je lehký tank, ale ne na úkor snížení ochrany, což je pro Rusy přijatelné. Úroveň ochrany tanků, které Rusové shazují ze vzduchu, ani vzdáleně nepřipomínají to, o čem mluvíme,“ řekl bývalý šéf programu „Land Combat Systems“ David Bassett.

Ve světle možného konfliktu se stejně silným protivníkem se špičkovými zbraněmi si americká armáda uvědomuje, že jeho pěchota potřebuje mobilní a pancéřovou palebnou podporu.

Tanky M1 Abrams jimiž disponují USA, vyzbrojené 120 mm kanóny a dokonale chráněné, nejsou vždy schopny podporovat střelce kvůli jejich silné hmotnosti a omezené pohyblivosti.

Podle Smithe bojové taktické brigády budou muset působit v operačním prostoru, kde budou potřebovat mobilní palebnou podporu. Proto v rychle se měnícím bojovém prostředí bude pěchota vyžadovat podporu MPF.

Ačkoli někteří označují nový stroj jako „lehký tank”, armádní činitelé naznačují, že by měl být schopen rychlého přesunu. Tato kvalita, jak se uvádí v časopise, bude mít zvláštní význam v Evropě, kde ruské síly mohou být velmi blízko silám Spojených států a NATO.


Související článek:

Evropa: Miliardy a miliardy a ještě další miliardy na zbraně! 

 – – –