Podcenění možností jaderných raket KLDR je největší fiasko CIA po 11. září 2001

Igor Korotčenko
8. 1. 2018    zdroj
Americké zpravodajské služby nebyly s to na základě zpravodajských informací, které měly k dispozici, správně vyhodnotit tempo vývoje severokorejského raketového jaderného program a určit možnosti režimu Kim Čong-Yna na vytvoření mezikontinentálních balistických raket, schopných zasadit jaderný úder proti cílům na území USA. Chybná hlášení, podávaná CIA a Správou rozvědky Ministerstva obrany USA prezidentovi Donaldu Trumpovi, obsahovaly závěry o tom, že severokorejská raketová jaderná hrozba se stane pro USA skutečností až v letech 2020-2022 a že do té doby může Washington více či méně klidně propracovávat silovou (vojenská operace) nebo diplomatickou (vyjednávání) variantu čelení této hrozbě. Informovaly o tom noviny New York Times.


Je zřejmé, že vypuštění v KLDR 29. listopadu 2017 nové mezikontinentální balistické rakety Hwaseong-15“, schopné zasáhnout cíle na tichomořském pobřeží Spojených států, a před tím také pokus se severokorejskou vodíkovou náloží, bylo překvapením pro zpravodajskou komunitu USA. Jak poznamenal poradce prezidenta USA pro národní bezpečnost Herbert McMaster, Pchjongjang jde k proměně v jadernou mocnost mnohem rychleji, než původně americká rozvědka předpokládala.

Je možné se domnívat, že právě to je důvod, proč americký prezident Donald Trump 7.ledna náhle neočekávaně změnil bojovnou rétoriku na mírumilovnou a prohlásil, že je v zásadě pro otevřený dialog se severokorejským vůdcem Kim Čong-Ynem, i když tuto možnost podmínil nějakými předběžnými podmínkami (aby si zachoval tvář). Trump také popřál úspěch politickým jednáním mezi Jižní Koreou a KLDR.

Tato situace znovu dokazuje, že tvrdý protišpionážní režim, který byl v Severní Koreji zaveden, a také opatření, jež byla učiněna na státní úrovni ohledně utajení chodu realizace národního raketového jaderného programu, ve výsledku zlikvidovala veškeré nepochybné výhody USA v oblasti kosmické a elektronické rozvědky, fakticky byly vynulovány. Stalo se to jedním z největších fiasek zpravodajských služeb USA po událostech 11. září 2001.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová