Pozoruhodné zpravodajství ČT

Jiří Jírovec
25. 1. 2018
Základním prvkem Cimrmanovy teorie poznání je omyl. Na počátku zcela přesný. V průběhu poznání vyvracíme omyl a když je konečně zcela vyvrácen, nevíme nic, ale víme to správně. ČT 25. 1. 2018 ve zprávách uvedla, že ministr Hüner bude jednat “se zájemci” o těžbu lithia v Česku, tedy s firmou Geomet a European Metals Holdings (EMH). To je samozřejmě omyl, protože nejde o “zájemce” o těžbu. Jde o společnost, která má koupí českého Geometu pevně nohu ve dveřích vedoucích k potenciálně obrovským ziskům.


Pokud se Česko rozhodne ložisko těžit, má česká společnost Geomet, která dělala průzkum přednostní právo na těžbu. Podle zákona, který napsali a schválili debilové, platí, že kdo těží, ten surovinu vlastní.

EMH není těžařská společnost. Stejně jako není zpěvákem ten, kdo získává sponzory, aby získal peníze pro koncert a z titulu své funkce se točí kolem sálu.

Podle tohoto zdroje (https://www.novinky.cz/ekonomika/451854-emh-je-neduveryhodna-tvrdi-neziskovka-jsme-regulovani-v-australii-a-britanii-oponuje-firma.html) je největším akcionářem EMH společnost Computershare Company Nominees (tato společnost nabízí podle britského práva například možnost skrytého vlastnictví akcií; v EMH drží 26,39 procenta), dále Cadence Minerals (britská investiční společnost, zaměřená na průzkum nerostného bohatství; 20,44 procenta), ARMCO Barriers (australský výrobce svodidel; 9,75 procenta), generální ředitel EMH Keith Coughlan (6,47 procenta) a JP Morgan Nominees Australia Limited (6,14 procenta).

Memorandum které poslala na poslední chvíli Sobotkova vláda, lze považovat za lezení ke křížku. Jestli nás EMH a potažmo její vlastníci pustí k lizu, pak jen v těch nejméně lukrativních částech projektu.

Těžba sama je nákladná. Je jasné, že extrakce lithia musí být provedena co nejblíže k ložisku, protože hornina se má ukládat zpět do dolu jako výplň. EMH odhadovala, že by prodej horniny představoval zisk asi 1 miliardu korun za celou dobu trvání projektu. Velký zisk představuje teprve prodej uhličitanu lithného a zejména výroba baterií.

Je nepochybné, že Česko je v nevýhodné pozici, protože snaha těžit a zpracovávat lithium ve vlastní režii může vést k arbitrážím.

Zpravodajství ČT nevyvrací omyl a tak jsme stále s poznáním na začátku. Žijeme v omylu, ale současně nevíme nic. Vyrovnat se s tím, toť věčný úkol občana, řekl by možná Cimrman (kdyby žil).