Před volbou prezidenta

Jozef Banáš
10.1.2018 PL

Jozef Banáš – bývalý diplomat a politik bere prezidentovu neúčast v předvolebních diskusích jako velkorysost vůči protikandidátům, kteří tak s ním nebudou při jeho zřejmé převaze konfrontováni. Podporu Miloše Zemana mezi občany si vysvětluje tím, že lidé v Česku si navzdory masivnímu vymývání mozků zachovali schopnost přemýšlet.
….

Zemanovy názory na věci politické a veřejné jsou natolik jasné a známé, že nevím, co by měl ještě dalšího povídat. Navíc jeho převaha je tak zřejmá, že pro jeho konkurenty je vlastně štěstím, že s ním nejsou veřejně konfrontovaní, což je od Zemana velkorysé gesto. Na to se hodí české přísloví: orel much nelapá.
….

Gándhí říkal, že každá kultura, která si hraje na elitářskou, je odsouzena k zániku. To platí i pro takzvané české elity. Jejich intelektuálská pýcha je založena na pocitu, který jim dávají média hlavního pr(ou)du, která vytrubují do světa výhradně jejich názory, a tak tito nešťastníci podlehli své vlastní falešné optice, o níž se utvrzují ve svých „kavárnách“, zatímco svět běží kolem nich. Nikdy bych si nedovolil označit miliony Čechů za „lůzu“ jen proto, že mají na Zemana jiný názor než bublinová kavárna. Je to pýcha, která se jim vrátí jako bumerang. Měli by si vzít příklad z moudrosti Tomáše Garrigua Masaryka, který měl v úctě každého člověka. Zemanovi voliči jsou všichni ti, kteří si zachovali zdravý rozum a nenechali si vymýt mozky hlavním prdem, promiňte proudem.
. . .

Zemanův vztah k Rusku nebo k Číně je naprosto normální a vyvážený a odpovídá velikosti jeho státnické erudice. Pozice, které Evropa ztratila na ruském trhu v důsledku sankcí, obsadili ve velké míře právě Američané, kteří Brusel k těmto sankcím donutili. Protiruské sankce jsou nesmyslné a unijní tajtrlíci – druhá kategorie politiků, kterých se chtěli v jejich vlasti zbavit, a tak je poslali do Bruselu – je slepě uskutečňují na základě vyfabrikovaných protiruských argumentů. Evropskou unii bych nazval Německou unií a právě to byl důvod Brexitu.

….

Zemana považuji za příznivce Evropské unie právě proto, že ji neustále kritizuje, a má tedy snahu ji zlepšit. Naopak za protiunijní politiky považuji ty, kteří bezvýhradně a bez přemýšlení přijímají jakoukoli hloupost bruselských byrokratů.

– – – 

Vlastimil Tlustý – exministr financí a politický analytik
PL

Není vyloučeno, že Miloš Zeman může být zvolen v prvním kole. Myslím si, že taková pravděpodobnost slábne v důsledku toho, že všechno vsadil na jednu kartu, na vytvoření osy Zeman – Babiš. A tato sázka na jednu kartu ho oslabuje. Nicméně vyloučeno není, že by mohl být zvolen v prvním kole. Bylo-li to před půl rokem mnohem více pravděpodobné, dnes je to méně pravděpodobné, ale vyloučit se to nedá. Proto předpokládám, že se uskuteční druhé kolo a v něm to bude mít Miloš Zeman velmi obtížné, protože dvoukolové volby do senátu ukazují, že proti takto vyprofilovaným kandidátům, jako je on, se sčítají hlasy jeho protikandidátů. Z toho usuzuji, že výsledek druhého kola může být nepředvídatelný.

 – – –