Rusko se vrací k dopravnímu supersoniku. Jeho základem má být Tu-160

– mbi –
30.1.2018  Eurasia 24
Rusko se pravděpodobně vrátí k výrobě nadzvukových dopravních letadel. Oproti ostatním zemím má značný náskok – disponuje totiž už teď konstrukcí, která se může Ruský prezident Vladimir Putin během své nedávné návštěvy Kazaňského leteckého závodu navrhl, aby byla zkonstruována civilní verze bombardéru Tu-160. „Je třeba sestrojit jeho civilní verzi,“ prohlásil Putin.

Dodal, že takové letadlo bude všestranně lepší než sovětský nadzvukový letoun Tu-144. „Proč byl Tu-144 vyřazen z výroby? Cena letenky odpovídala v případě většiny lidí jejich průměrným měsíčním příjmům. Nyní je ale jiná situace. Objevily se velké společnosti, které by letadlo mohly využívat. Území našeho státu je obrovské,“ řekl Putin. Vývojáře podle něj čeká „velká, ale absolutně reálná práce“.

Tu-160 je svými rozměry i hmotností srovnatelný s civilním nadzvukovým Tupolevem Tu-144. Konstruktéři vojenské „bílé labutě“ ale vyřešili několik nedostatků, kterými trpěl civilní Tupolev: například měnitelná geometrie křídel zaručuje stabilní ovladatelnost letounu i při přistávacích rychlostech, zatímco modernizované pohonné jednotky jsou mnohem úspornější než motory Tu-144. V rychlosti letu jsou oba letouny srovnatelné, ale strategický bombardér má mnohem delší dolet.V rychlosti letu jsou oba letouny srovnatelné, ale strategický bombardér má mnohem delší dolet.

– – –