Surkov informoval o misi OSN na Ukrajině

29. 1. 2018   zdroj
Nové návrhy USA k ruské iniciativě ohledně nasazení na jihovýchodní Ukrajině mise OSN vypadají proveditelně. Agentuře TASS to sdělil asistent prezidenta Ruska Vladislav Surkov na základě výsledků jednání se zvláštním zástupcem ministerstva zahraničí USA Kurtem Volkerem. “Američané tentokrát přivezli mnohem konstruktivnější návrhy. “Dubajský balíček” amerických podkladů, na rozdíl od “bělehradského”, vypadá vcelku proveditelně. Alespoň na první pohled”, řekl Surkov.


Obzvláště poukázal na dost podrobný plán postupného rozmístění mise v návaznosti na realizaci politických bodů Minských dohod. “Je to vyvážený přístup, o nějž stále usilujeme”, zdůraznil a dodal, že ruská strana pečlivě prostuduje návrhy a odpoví, a poté se bude konat další setkání s Volkerem.

Surkov také poznamenal, že postoje Ruska a USA se zcela shodují co do řešení řady humanitárních problémů Donbasu, jako je výměna zajatců, otevření dalších přechodů, zajištění obyvatelům komunikačních služeb.

Dříve se asistent ruského prezidenta a zvláštní vyslanec amerického ministerstva zahraničí setkali třikrát k jednání o situaci na jihovýchodní Ukrajině: 21. srpna 2017 v Minsku, 7. října a 13. listopadu v Bělehradě.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová