Turčinov: zákon o reintegraci “uvolní ruce” OSU na Donbasu

19. 1. 2018      zdroj
Tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny dodal, že zákon posílí pozice i “ostatních ozbrojených formací”. Nejvyšší radou přijatý zákon o reintegraci Donbasu otevírá více možností pro využití Ozbrojených sil Ukrajiny (OSU), řekl 18.ledna tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Ukrajiny Alexandr Turčinov. Turčinov zdůraznil, že zákon v jistém smyslu “uvolní ruce” ukrajinské armádě na Donbasu, a dodal, že se to týká i “jiných ozbrojených skupin”.


Řekl, že “rozšířením možností Ozbrojených sil Ukrajiny a dalších vojenských formací tento zákon posiluje naše pozice na odražení ozbrojené agrese Ruské federace a obnovení územní celistvosti Ukrajiny”.

Turčinov také dodal, že zákon “jasně a jednoznačně” uznává Rusko agresorem a území jednotlivých částí Doněcké a Luganské oblasti okupovanými.

“Zcela to škrtá snahy RF zamaskovat válku proti Ukrajině “operací mírových sil” a významně to posiluje postavení naší země u mezinárodních soudů”, řekl.

Připomeňme, že dříve IA REGNUM oznámila, že ukrajinským parlamentem přijatý zákon dává prezidentovi země Petru Porošenkovi právo k použití ozbrojených sil na Donbasu v době míru “na ochranu suverenity”.

Normativní akt umožní legitimizovat použití armády na východě bez vyhlášení války. Poznamenejme, že jedním z klíčových předpisů přijatého zákona o reintegraci Donbasu je stanovení trestní odpovědnosti všech občanů, kteří se “účastní ozbrojené agrese RF” a “podílí na fungování okupačních administrativ”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová