Zbyněk Fiala: Bezradný Drahoš

Prezidentský kandidát (vlevo)

Zbyněk Fiala
24.1.2018 VašeVěc

Potvrdilo se očekávání, že v televizních duelech s Milošem Zemanem nemá Jiří Drahoš žádnou šanci. Zvláště když si šlápne na hrábě, jako bylo jeho prohlášení, že české volby ovlivnily ruské rozvědky, byť o tom sám nemá žádné doklady. „A BIS taky ne,“ připomněl Zeman, „máte asi nějakou službu nad BIS.“

Ze seriálu televizních debat před prezidentskými volbami byla zatím Prima formálně nejslabší, ale i přes chaos a nudu nejvíc napověděla výsledek. Profesor Jiří Drahoš, kterého jsem si v akademii věd velice vážil, bohužel politické řemeslo neovládá, a tak byl bezradný. Nepomohlo mu ani to, že si vynutil, aby probíraná témata byla známa předem. I tak se mu občas stalo, že se zasekl uprostřed věty nebo že odpověděl tak nešťastně, jako by si protiřečil.

Hned na začátku tak prohlásil, že by na rozdíl od svého předřečníka nabídl první pokus o sestavení vlády vítězi voleb. Na rozdíl od svého předřečníka? Vždyť prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše! Drahoš to pak zkoušel upřesňovat, že myslel Hnutí ANO, avšak ne trestně stíhaného předsedu.

Jak jej však Zeman poučil, trestně stíhaný je totéž, čemu se u Járy da Cimrmana říká „sprostý podezřelý“. Z toho se však později může vyklubat nevinný člověk, jak ukázaly příklady z nedávné minulosti. Dokud tedy není odsouzen, je na něj třeba hledět jako na nevinného. Vyzval k úctě k vítězi voleb, nezávidět!

Drahoš zkoušel kontrovat, že o premiéru přece nerozhodují volby, ale získává funkci jmenováním. Zeman tedy zopakoval, že Babiše po přijetí demise znovu pověří sestavením vlády, a pak jej bude ještě v únoru jmenovat premiérem. Pokud by došlo i na třetí pokus, je v rukou předsedy sněmovny. Ať už tedy prezidentské volby vyhraje kdokoliv, nebude to mít vliv.

Reminiscence na minulé prezidentské volby.

Největší šlamastiku si však Drahoš způsobil tvrzením, že české volby byly ovlivněny ruskou rozvědkou. Zeman poznamenal, že pan profesor sám řekl, že pro to nemá žádné důkazy, ale vedle toho také BIS veřejně sdělila, že nemá žádné doklady o takovém vměšování. Drahoš se nechtěl vzdát: „Je přece spousta zpráv BIS, kde se takové věci uvádějí.“

To už se Zeman smál: “Vy přece ty zprávy nedostáváte, ale já ano.“

Podle Drahoše je ovšem třeba zprávy nejen přečíst, ale také umět číst. Poukázal pak na výroční zprávu BIS. Jenže ta je za rok 2016 a volby byly na podzim 2017. Drahoš Zemana strašil také ruskou stopou v jiných zemích a z jeho výrazu se dalo vyčíst, že tomu věří…

Zeman se bavil. Čeho ty služby dosáhly? Fandily komunistům? Ale ti měli velice slabý výsledek. Nebo si snad má Babiš myslet, že mu Rusové prosadili vítězství ANO? Zachraňoval to moderátor Karel Voříšek a odvedl debatu jinam.

Bezradný byl Drahoš i nad otázkou zdanění církevních restitucí a zkoušel argumentovat tím, že komise vládních a církevních činitelů, která restituce chystala, byla odborná a měli bychom to nechat tak, jak rozhodla. Kdyby řekl, že zima je letos mimořádně teplá, přispěl by k tématu zhruba stejně.

Zeman zopakoval svůj argument, že hlasování o církevních restitucích bylo velice těsné, probíhalo o přestávce, a hlas, který rozhodl, patřil odsouzenému poslanci, který krátce na to nastoupil do vězení. „Parlament i občané mají právo se k této otázce vrátit,“ prohlásil rozhodně prezident republiky.

Zoufalý Drahoš se pak pokoušel útočit a využil tématu uprchlíků. Vytkl prezidentu Zemanovi, že připustil, aby nejnovější návrh změny azylového práva Dublin 4, umožňující přesuny uprchlíků, vůbec vznikl. Ptal se, kde k tomu Zeman vystoupil, čeho se zúčastnil, s kým o tom jednal? Prezident republiky připomněl své vystoupení na Valném shromáždění OSN, kde zároveň vyzval k pomoci uvnitř uprchlických zemí, aby nebyl důvod utíkat. V uvedeném projevu také poukázal na to, že migrace představuje odliv mozků a zakládá budoucí zaostalost těchto zemí. Prohlásil, že pokud bude změna azylového práva v EU přijata, podá proti ní ústavní stížnost.

Zeman pak ještě zmínil jednání s německou kancléřkou Angelou Merklovou, které řekl: „Když si někoho pozvete domů, také ho neposíláte na oběd k sousedovi.“

„Ale to je přece bonmot, to není jednání!“ chytal se stébla Drahoš. Zemanova odpověď pak už zazněla jen částečně, protože Voříšek debatu ukončil. Přesto se dala zaslechnout zkušenost profesionála: „Pokud se vám někdy podaří zúčastnit nějakých mezinárodních jednání, poznáte, že bonmot je často mocnější než …“ A byl konec.

– – –