Jakub Janda: Debata TV Prima vypadala jako v Rusku

24. 1. 2018  ParlametníListy

Prezidentská debata na televizi Prima skončila, lidé se prospali a na sociálních sítích se objevila nová vlna reakcí na střet Miloše Zemana s Jiřím Drahošem. Říká se, že ráno bývá moudřejší večera. Jak se tedy dívá Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty a další lidé na klání Drahoše se Zemanem s odstupem několika hodin? Nahlédněte.

Podle Jakuba Jandy se tato soukromá televize velmi přiblížila ruské státní propagandě. „Pusťte si někdy ruské vládní televize. Funguje to tak, že kdokoliv kritizuje vládní moc, je jednostranně brutálně přeřváván, nenechá se domluvit a je přímo na pódiu šikanován. Cílem je ukázat, kdo je pán. Gratuluju TV Prima, už jsme blízko,“ konstatoval analytik.

Petr HonzejkHospodářských novin označil způsob vedení debaty za frašku, podle které v podstatě nejde s chladnou hlavou vybírat prezidenta. Kdybychom podle této debaty prezidenta přece jen vybrali, klesli bychom prý někam na hladinu „mentální protoplazmy“. Kampaň ale ještě neskončila a nic nekončí, jak říkával druhý český prezident Václav Klaus.

Aktivista a vedoucí projektu Manipulátoři.cz Jan Cemper prý debatu nesledoval, ale z reakcí, které zaznamenal míní, že zůstává vše při starém. „Nesledoval jsem to, ale podle reakcí se Zemanovci chovali jako normálně. Bez úcty k tomu kde jsou, bez úcty k jinému názoru, bez sebemenších náznaků slušnosti,“ shrnul televizní klání.

Martin Freund z hnutí Žít Brno si položil otázku, jak by v takto nastavené debatě uspěli Václav Havel, Jan Sokol nebo Petr Pithart.

Marek Švehla
z Respektu to vzal trochu obsáhleji a zhodnotil debatu v osmi bodech. Mimo jiné konstatoval, že Jiří Drahoš odrazil všechny Zemanovy televizní útoky. Navíc se prý Drahošovi podařilo oslovit tzv. obyčejné lidi. To ovšem nic nemění na tom, že měl na útoky Miloše Zemana odpovídat razantněji a nahlas upozorňovat na momenty, v nichž Zeman lhal.

„Když pokročíme od těch průpovídek:

1) V nestřežený okamžik vypadá Zeman jako končící prezident, ne jako budoucí prezident

2) Byl aktivnější, ale skákal do řeči a neodpovídal na otázky.

3) Nebyl útok, který by Drahoš neodrazil.



(chcete-li se seznámit s dalšími hloupostmi, které napsali Drahošovi fandové z řad českého mediálního mainstreamu, najdete je zde)