Zděšení příznivců Drahoše, když mluvil

Radim Valenčík

25.1.2018  blog autora

Nevím, co dnes vymyslí organizátoři druhého a nejprestižnějšího duelu uchazečů o post prezidenta na ČT, aby nedošlo k takovému Drahošovu debaklu jako na TV Prima. Ten je poučný zejména tím, že ten, kdo si chce udělat alespoň částečnou představu o tom, jak s ním mediální mainstream manipuluje, má ideální příležitost porovnat to, co se v úterním duelu odehrálo, s mainstreamovou mediální prezentací.

Zde je plný záznam diskuse Zemana a Drahoše:
http://prima.iprima.cz/cesko-hleda-prezidenta-1/prezidentsky-duel-finale

Pokud to ještě někdo neviděl celé, měl by pro rozšíření vlastního horizontu poznatků a zkušeností přetrpět reklamy, které jsou do pořadu vloženy, a obětovat o něco málo víc než hodinu. Stojí to za to. Pokud má ještě to, co nazývám “otevřené myšlení”, tj. schopnost přijímat nové poznatky a posuzovat věci z nadhledu, velmi ho to obohatí. Přitom – zdůrazňuji – nejde ani tak o to, jak kdo obstál. Jde především o to, aby člověk porovnal “originál” (to, jak diskuse proběhla) s “kopií” (s tím, jako představu o ní sugeruje mediální mainstream divákovi). V tomto směru nesmírně poučné. Pravda, jsou zapouzdřenci, kteří se takové konfrontace svých představ s realitou obávají a odmítají ji. Několikrát jsem v těchto dnech slyšel: “Já se na to dívat nebudu, protože už svou představu mám.”

Takový přístup považuji za duševní poruchu, ale léčit ji neumím. Pro budoucnost naší země je důležité to, aby v ní žilo co nejvíce normálních, mediálním mainstreamem nezmrzačených lidí. Chce to toleranci, trpělivost. Nic se nedá lámat přes koleno a v budoucnu budeme mít ještě hodně a hodně příležitostí k rozšíření obecného povědomí o tom, o co v dnešním světě jde.

Uvedu jen jeden příklad, který mě při sledování přímého přenosu zaujal a na který pak někteří reagovali pro mě nečekaným způsobem. Během pořadu Drahoš několikrát říkal takové nesmysly, že v tvářích jeho příznivců se zračil zřetelný děs. Nečekali to. Když jsem to zmínil, reagovali na to někteří z diskutujících tím, že to bylo ve chvíli, kdy hovořil Zemana, že to byl děs ze Zemana. Přitom přímý přenos sledovali. Je to poučné. Dal jsem si tu práci a všechny tři případy, kdy kamera zabloudila do sálu v době Drahošova povídání a nabídla tváře Drahošových příznivců, zaznamenal. Na obrázcích je přesně uvedeno, ze které minuty a vteřiny záběr je, takže si každý může ověřit, kdo v tu chvíli hovořil. Ale je to jen detail z hlediska toho, jak se vyvíjí veřejné vědomí a sebevědomí. To nakonec bude mít rozhodující roli:

První záběr 13:50 minuta pořadu:

Druhý 23:02 minuta pořadu:


Třetí záběr ke konci pořadu, minutu se mně nepodařilo zachytit:



Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/5401-zdeseni-priznivcu-drahose-kdyz-mluvil.html


Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/5401-zdeseni-priznivcu-drahose-kdyz-mluvil.html