Země Blízkého východu a jihovýchodní Asie mají zájem o S-400

24. 1. 2018         zdroj
Ministr obrany Ruska Sergej Šojgu uvedl, že řada zemí na Blízkém východě a v jihovýchodní Asii projevila přání získat protiletadlové raketové systémy S-400. Uvedl to během své návštěvy v Myanmaru, Laosu a Vietnamu, oznámila agentura TASS.


Upřesnil, že v současné době probíhají vyjednávání. “Jedná se o unikátní komplexy s taktickými a technickými charakteristikami, nepřekonanými nikým na světě. Zjevným důkazem toho je nedávno uzavřená smlouva na dodávku S-400 s Tureckou republikou, která je členem NATO, poznamenal ministr. Bez posouzení otázek ohledně získání ruských zbraní se dnes neobejdou žádná naše setkání či jednání se zahraničními kolegy ve všech regionech světa”.

Šojgu také sdělil, že Moskva je připravena podělit se o zkušenosti z použití techniky a zbraní v Sýrii, včetně systému PVO.

19.ledna Rusko odeslalo do Číny první komplet protiletadlového raketového systému S-400 Triumf. Zásilka obsahuje velitelské stanoviště, radar, energetická a podpůrná zařízení, náhradní díly, nářadí a další prvky systému.


Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová