CAS zamítl odvolání ruských sportovců. MOV vítá rozhodnutí CAS ohledně 47 ruských sportovců. Sportovní právník nazval rozhodnutí CAS o ruských sportovcích nezákonným

9. 2. 2018         zdrojzdrojzdroj
Arbitrážní soud pro sport (CAS) zamítl odvolání 45 ruských sportovců a dvou trenérů k rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) o jejich nepřipuštění na Zimní olympijské hry 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu. Informovala o tom internetová stránka daného soudu. “Přestože Olympijský výbor Ruska (OVR) byl odvolán, MOV se nicméně rozhodl dát jednotlivým sportovcům (z Ruské federace) možnost k účasti na Zimních olympijských hrách 2018 s podmínkou splnění určitých pravidel, je uvedeno v rozhodnutí soudu. 


Jedná se o proces, který je určený k vynesení vyváženého rozhodnutí v rámci zájmu MOV v souvislosti s globálním bojem proti dopingu a zájmům jednotlivých sportovců z Ruska”.

To znamená, že rozhodnutí MOV zůstává v platnosti.

Jak dříve agentura IA Regnum informovala, 32 ruských sportovců zpochybnilo v CAS rozhodnutí MOV o jejich nepřipuštění k účasti na Zimních olympijských hrách 2018. 7. února, vyšlo najevo, že CAS posoudí odvolání dalších 15 ruských sportovců a trenérů o nepřipuštění na olympijské hry.

MOV vítá rozhodnutí CAS ohledně 47 ruských sportovců

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) s uspokojením přijal rozhodnutí Arbitrážního soudu pro sport (CAS) o zamítnutí odvolání 47 sportovců a trenérů z Ruska, kteří napadli odmítnutí MOV o nemožnosti jejich účasti na ZOH v jihokorejském Pchjongčchangu.

Oficiální reakce MOV byla zveřejněna v mikroblogu výboru na Twitteru:

“Vítáme toto rozhodnutí”, píše se ve sdělení.

Zároveň je objasněno, že rozhodnutí CAS je chápáno MOK jako podpora boje proti dopingu. Přináší to průzračnost pro všechny sportovce, je uvedeno ve zprávě.

Sportovní právník nazval rozhodnutí CAS o ruských sportovcích nezákonným

Celá tato situace nakonec povede k tomu, že olympijské hnutí “nebude stejné, jako bylo předtím”.

Rozhodnutí Arbitrážního soudu pro sport (CAS), které zamítlo odvolání 47 ruských sportovců a trenérů o nepřipuštění na ZOH v Jižní Koreji, je nezákonné. V rozhovoru pro TASS to řekl sportovní právník Michail Prokopec.

“Rozhodnutí CAS bylo pro mě nepříjemným překvapením, očekával jsem, že odvolání nebudou odmítnuta, myslel jsem si, že alespoň část sportovců bude na hry připuštěna”, řekl Prokopec.

Podle něj to je nezákonné rozhodnutí, protože minimálně jeden bod byl již dříve posouzen. Týká se to bodu o dvojím potrestání – není možné trestat za doping dvakrát, vysvětlil.

“Domnívám se, že to je velmi podivný systém: na jedné straně, pro všechny sportovce, aby se zúčastnili olympijských her, stačí nebýt diskvalifikován za doping, ale pro naše sportovce se objevuje dalších 17 kritérií”, poznamenal právník.

Prokopec zdůraznil, že celá tato situace nakonec povede k tomu, že olympijské hnutí “nebude stejné, jako bylo předtím”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová