Pentagon: O osudu Sýrie budou rozhodovat USA. A z pozice síly

9. 2. 2018        zdroj
Washington trvá na pokračování jednání v ženevském formátu. Co se stane v Sýrii, o tom budou rozhodovat USA, jednající v Ženevě z pozice síly, oznámila 8. února na briefingu oficiální mluvčí Pentagonu Dana Whiteová. Podle ní musí v Ženevě při jednání američtí diplomaté vystupovat z pozice síly.


“Naším cílem je zajistit, aby naši diplomaté mohli hovořit z pozice síly ohledně ženevského procesu. To naši diplomaté nakonec rozhodnou, co se stane v Sýrii”, prohlásila Dana Whiteová.

Oficiální mluvčí Pentagonu zdůraznila, že USA budou i nadále podporovat Syrské demokratické síly, které podle jejich názoru bojují se skupinou DAEŠ (organizace, jejíž činnost je v Ruské federaci zakázána).

Přičemž Whiteová raději nezmiňovala, že americká armáda je na území Syrské arabské republiky bez mandátu OSN a bez souhlasu vlády Sýrie.

Jak IA Regnum informovala, USA odmítly účast na kongresu syrského národního dialogu v Soči a stále trvají na formátu ženevských rozhovorů o Sýrii, který již několik let nemá vůbec žádný vliv na proces mírového urovnání konfliktu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová