Činí redaktoři ČT nátlak na poslance, aby zbavili Okamuru funkce?

– ps –
15.2.2018 PrvníZprávy
Moderátorka ČT Světlana Witowská v pořadu Interview na ČT24 s předsedou poslaneckého klubu ODS Zbyňkem Stanjurou přiznala, že redaktoři ČT činí nátlak na poslance ohledně odvolání Tomia Okamury z funkce místopředsedy sněmovny. Jak se to stalo?

Uprostřed rozhovoru se blondýnka  v pražském studiu zeptala Zbyňka Stanjury v ostravském studiu, jak bude hlasovat při  zařazení do programu bodu k odvolání Tomia Okamury z funkce místopředsedy sněmovny a pak případně při samotném hlasování.

Už ta otázka sama o sobě je podivná, když si připomeneme, že volba místopředsedy při ustanovení orgánů sněmovny proběhla tajně, ale ještě závažnější byla další řeč jedné z moderátorek  Interview na ČT24.

Světlana Witowská totiž prohlásila, že redaktoři České televize volali všem poslancům ODS a ptali se jich, jak budou hlasovat v případě odvolávání Tomia Okamury. Zbyněk Stanjura byl údajně mezi dvěma poslanci, od kterých se redaktorům aktivistům nepodařilo zjistit odpověď. Z toho, jak asi nechtěně blondýnka ve studiu v Praze prozradila, jasně vyplývá, že redaktoři ČT činí na poslance v těchto dnech co jiného než nátlak, aby se teď hned vyjádřili k “nahnědlému” místopředsedovi sněmovny, jak Okamuru někteří novináři zabarvili.

Bez ohledu na to, co si kdo o  Okamurovi myslí a zda s ním souhlasí nebo spíše nesouhlasí, je počínání redaktorů České televize zjišťující, jak poslanci budou hlasovat, prokazatelné médiem veřejné služby ovlivňování případného hlasování v případě setrvávání ve funkci Tomia Okamury.   

Z Okamurova skutečného štábu ve stejnou dobu, kdy se šíří kampaň proti předsedovi hnutí,  přišel dopis odkazující na jiný dopis konkrétně místopředsedy sněmovny, který zaslal  na adresu Židovské obce v Praze.

V Praze, dne 13. 2. 2017
Vážené kolegyně a kolegové,

v příloze Vám zasílám dopis, který odeslal dne 6. 2. 2018 pan kolega Tomio Okamura. Myslím, že dopisem správnou formou ukončil dohady o svých postojích k utrpení lidí a vyrovnal se lidsky správně s některou nepřesnou interpretací faktů. Současná pokračující kampaň KDU-ČSL, která směřuje k odvolání poslance Tomia Okamury z funkce místopředsedy PSP ČR, je tedy pouze snahou o prosazení vlastních politických cílů. KDU-ČSL chce popřít tradiční přístup k obsazení funkcí ve vedení Sněmovny na základě volebního výsledku a poměrného zastoupení. K popření tohoto principu ji vedou slabé volební výsledky, které jsou odrazem nedůvěry voličů v politiku KDU-ČSL. Děkuji, že se seznámíte s obsahem dopisu a  věřím, že to přispěje k Vašemu zhodnocení  celé situace.

S úctou,

 Radim Fiala
předseda Poslaneckého klubu Hnutí SPD


Židovská obec v Praze
Maiselova 250/18
110 01 Praha 1                                                 V Praze, dne  6. 2. 2018

Vážení členové židovské obce,

jasně se distancuji od zpochybňování utrpení lidí, které se v době druhé světové války odehrávalo v táboře Lety. Každé zpochybnění zločinů, které byly spáchány v souvislosti s plány nacistů na konečné řešení rasové otázky, považuji za nepřípustné.
Důrazně se ohrazuji proti manipulativní mediální kampani, kterou živí některá lživá média a  politická konkurence. Hnutí SPD naprosto nezpochybňuje objektivní historická fakta o utrpení lidí, které prodělali v pracovním a sběrném táboře Lety v době druhé světové války. Plánovité vyvraždění Židů, Slovanů a tehdy takzvaného cikánského obyvatelstva, bylo součástí zločinných plánů nacistů na tzv. konečné řešení rasové otázky. Jde o  nezpochybnitelný fakt.

S úctou,

Tomio Okamura
předseda hnutí

Související článek: