Kusturica: Putina si vážím, zvedl Rusko z kolen

Geo
13.2.2018  Eurasia24

Srbský filmový režisér Emir Kusturica prohlásil, že si váží prezidenta Ruské federace Vladimira Putina za to, že „zvedl Rusko z kolen“. Kusturica to řekl v rozhovoru pro časopis Hollywood Reporter. 
 

„Můj vztah k Vladimiru Vladimiroviči Putinovi je velmi jasný – vážím si ho. Setkali jsme se několikrát, dostal jsem od něj i řád (v roce 2016 byl Kusturica vyznamenán Řádem přátelství – pozn. red.). Vážím si ho za to, že zvedl Rusko z kolen. Vše, co o něm říkají na Západě, je čistá lež,“ prohlásil Kusturica.

Režisér také v rozhovoru poznamenal, že jeho sympatie k Rusku vzbuzují negativní reakce ze strany jeho amerických a evropských kolegů.

Jako příklad Kusturica uvedl hodnocení jeho posledního snímku Na mléčné dráze porotou Benátského filmového festivalu.

„Jeden z členů poroty, Američan, prohlásil, že ten film nemůže usilovat o žádná ocenění, protože obsahuje prvky, které jej činí nepřátelským vůči Západu,“ řekl Kusturica.

Porotce se mýlil – režisér, jak říká, nevyjadřoval žádné antiamerické postoje. Současně se podle něj (západní) „zvláštní služby a média velmi agresivně pokoušejí přimět všechny nenávidět Rusko“.

Režisér Emir Kusturica už dříve, v rozhovoru pro francouzský magazín Journal du Dimanche, nazval ruského prezidenta Vladimira Putina dobrým a čestným člověkem.

Zdroj: Zvezda.ru
Překlad: Geo, Eurasia24.cz