Německý historik: Západ by měl být rád, že u moci je Putin, je aspoň předvídatelný

1. 3. 2018      zdroj
Vladimír Putin je pragmatik, není to dobrodruh, řekl v rozhovoru s T-Online německý historik Jörg Baberowski. Podle něj je hlava Kremlu předvídatelná a “hraje” pouze tehdy, když může vyhrát, kvůli jedné misi svou zemi “nedá v sázku”. Západ jednoduše nechce pochopit, že ve všech alternativách Rusové budou hlasovat pro stabilitu, je přesvědčen profesor Humboldtovy univerzity v Berlíně Jörg Baberowski. I v případě že prezidentské volby v Rusku budou “absolutně svobodné”, Rusové budou stejně znovu hlasovat pro Putina, řekl v rozhovoru pro zpravodajský portál T-Online německý historik, profesor Humboldtovy univerzity v Berlíně Jörg Baberowski.


“Ve skutečnosti bychom měli být rádi, že je u moci Putin. Politici na Západě soudí, že Rusové by zvolili liberály nebo zelené, kdyby se jim to dovolilo. Tento názor je naprosto chybný. V případě svobodných voleb by většinu hlasů obdrželi neofašisté a komunisté. Každý, kdo poslouchá, jak Alexej Navalný mluví o lidech ze Střední Asie a z Kavkazu, si patrně položí otázku, zda není Putin tou lepší volbou”, řekl Baberowski.

Podle vyjádření německého historika Západ nechápe, že “i bez svobodných voleb se může žít šťastně a spokojeně”. “Proto jsou mnozí Rusové zklamaní Evropany, kteří nejsou ochotni připustit, že v Rusku se mnohé změnilo k lepšímu”, řekl Jörg Baberowski.

“Autoritářské zřízení je cena, kterou je třeba zaplatit za stabilitu politického systému. Jen si vzpomeňte, že právě tato stabilita je předpokladem pro vznik sociálních a občanských a demokratických struktur, které se nyní také formují v Ruské federaci. Ne všechno, co se děje v Rusku za Putina, je chybné. Proč je to pro nás tak těžké pochopit?”, vyjádřil svou nevoli profesor berlínské univerzity.

Kromě toho je Vladimír Putin “mnohem předvídatelnější”, než je tomu u prezidenta Spojených států Donalda Trumpa, zdůraznil Jörg Baberowski.

“Putin je pragmatik a byl pracovníkem zpravodajských služeb. Hraje jen tehdy, když může vyhrát. Není to dobrodruh a Rusko nebude dávat v sázku jen kvůli tomu, aby vykonal jednu misi. Nechce měnit Rusko, jak to provádí Erdogan s Tureckem. Má zájem o stabilitu a bezpečnost vnitřního uspořádání země a také o zvýšení vlivu Ruska na mezinárodní scéně. To jsou jeho cíle, a jsou předvídatelné. Na to se může každý spolehnout. Z tohoto pohledu je Putin spolehlivý partner”, konstatoval německý historik.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová