Ochránci lidských práv požadují vyšetření hromadných poprav bojovníků Islámského státu Kurdy

colonelcassad
13.2.2018 Livejournal.com překlad Outsidermedia
A kdepak jste celou tu dobu byli, holoubkové?
Známý krymský blogger Boris Rožin (Colonel Cassad) upozorňuje na svém blogu na „procitnutí“ globálně popularizované lidsko-právní organizace Human Rights Watch (HRW)
 
U hromadných poprav bojovníků Islámského státu kurdskými pešmergy*) severozápadně od Mosulu se objevilo lidsko-právní pokračování.

Mezinárodní lidsko-právní organizace HRW obvinila irácké Kurdy z provádění hromadných poprav zajatých členů seskupení IS. Informovala o tom 9. února stanice al-Arábíja. Podle informací HRW oddíly kurdské domobrany pešmergů zajaly Iráčany a cizince ve škole v Sahel al-Malicha cca 70 km severozápadně od Mosulu. „Podle těchto informací kurdské bezpečnostní síly prováděly hromadné popravy zajatých podezřelých každou noc po celý týden“, prohlásila to Lama Fakíh, zástupkyně ředitele HRW na Blízkém Východě.

Dodala, že bez soudu a vyšetřování mohly být zabity i stovky lidí. Podle jejích slov probíhaly popravy mezi 28. srpnem a 3. září 2017 a zabité poté pohřbívali do společného hrobu.

Představitel Kurdské autonomie Dindar Zebari obvinění odmítl a poukázal na to, že pešmergové tou dobou bojovali v první linii proti bojovníkům IS, kteří se snažili ustoupit do Sýrie. Má za to, že v těch bojích mnozí teroristé zahynuli a těla teroristů nejspíš pohřbili na jednom místě. HRW ovšem tvrdí, že boje probíhaly cca 40 km od místa, kde našli hromadný hrob. Podle jejich informace navíc pro podobné vysvětlení nesvědčí skutečnost, že všichni nalezení byli zabiti výstřelem do hlavy. HRW vyzvala vlády Iráku a Kurdistánu, aby událost vyšetřily.

Je to případ, kdy pomsta a válečný zločin jdou ruku v ruce. Problém je v tom, že se podobně „umazali“ všichni účastníci – jen IS to prostě dělal častěji a intenzívněji než ostatní. Pokud jde o protivníky IS, toto téma periodicky vyplouvalo ve vztahu k irácké armádě (Rutba, Ramadí, Mosul), k pešmergským Kurdům (popravy u Tal-Afaru se prostě staly nezvýrazňovanější takovou událostí) i k proíránským šíitům (vyčisťovací operace v provincii Anbar, při útoku na Fallúdžu a Mosul). Všechno ale zůstávalo zpravidla v úrovni informačního šumu, nebo se propagandisticky využívalo k jiným cílům (např. USA využívaly případy řádění některých šíitských domobranců k informační kampani proti Íránu). Téma bezuzdného vyřizování účtů intenzívně využívala i propaganda IS během kampaně roku 2017, aby přinutila bojovníky bojovat až do konce a vyhýbat se zajetí.

Pokud jde o odmítání pešmergů, některá videa demonstrovala zabíjení bojovníků IS v jámách. Oni přirozeně nezahynuli v bojích, ale byli zastřeleni „za vše to dobré“, co předtím prováděli. Šíitská domobrana se nevyznamenala jen střílením zajatých bojovníků IS, ale i molekulárním terorem proti Sunnitům, podporujícím IS. Irácká armáda a bezpečnostní složky na sebe podobně upozornily, když vzdávající bojovníky IS střílely a shazovaly do řeky.

 
 
 
 
 
 
To nejkrutější z YT tradičně mažou, nicméně se domnívám, že při promyšleném hledání v YT a Twitteru za 2. polovinu 2017 lze nalézt mnoho podobného. Komu to ale je třeba…?

Jiná otázka je, že to nejspíš pro nikoho nebude mít vážnější následky. To téma jde vůbec špatně dohromady s mezinárodním právem a současnou vojensko-politickou realitou v Iráku. Vcelku tato situace názorně dokazuje, že pokud se dostatečně dlouho díváš do hlubiny, tak ta začíná hledět na tebe, a lidé ve válce s nelítostným protivníkem pomalu divočí…

 

 
*) Pešmergové – oficiální ozbrojené milice mající na starosti pořádek na autonomním území Kurdů

Zdroj včetně videozáznamů s drastickým obsahem: Livejournal.com
Překlad: st.hroch 180212