Právo na zbraň?!

Jiří Jírovec
18. 2. 2018
V Česku by je rádi prosadili do Ústavy ČR někteří politici. Dělají to z vlastní blbosti a nebo za cizí peníze? “Demokratičtí” populisté se snaží získat občana nápadem, že je zbraň ochrání. Jejich úsilí neoslabuje ani to, že se k nim zjevně bezmyšlenkovitě připojil i jejich úhlavní nepřítel, president Zeman. Masakr v Paříži prý nemusel nastat, kdyby tam byl slušný člověk s kvérem v kapse. “Každá velká myšlenka přináší i nevýhody, které vyrovnávají nebo převyšují velikost myšlenky samé”. To je přírodní zákon. Jen zřídka se objeví výjimka, která přinese něco positivního.


 
Čím větší se zdá určitá myšlenka být, tím riskantnější je nechat ji testovat. Měla by to dělat media, ale ta jsou v Česku v mizerném stavu.

Přidejme k výše uvedenému výroku ještě další presidentův názor: “Ti zdraví chlapci by neměli utíkat ze Sýrie, ale měli by bojovat tam (citováno zpaměti)”.

Media se neptají: no dobře, a jak by to mělo v reálu vypadat? Na které straně by měli ti chlapci bojovat? V umírněné opozici proti Asadovi, v Islámském státu nejlépe proti všem ostatním, s Kurdy proti Turecku?

Pokud jde o zbraně, politici i media mlčí o tom, že vedle předpisů, které se týkají získávání zbraní (v ČR prý jsou nejlepší na světě), existuje neméně významný soubor předpisů, které nařizují, jak musejí být zbraně uskladněny, zajištěny před krádeží a nebo se nedostaly do ruku dětem.

V Kanadě musí být zbraň držena pod zámkem s tím, že střelivo musí být uschováno odděleně. V autě nesmíte mít nabitou zbraň v kabině. Má to svoje opodstatnění, protože vztyčený prostředník cholerika není tak nebezpečný jako ukazovák téhož na spoušti.

Připoměňme si film Easy Rider. Tam se (zákonů jistě dbalý) farmář tak nějak lidsky nasere a odstřelí dva hippies, kteří mu ničí obraz “jeho” Ameriky.

Má občan právo hájit svou představu o tom, jak by měla vypadat jeho zem? Cožpak již teď nemáme útoky proti bezdomovcům, cožpak nám opravdu záleží na cikánech a nějakých Letech?

Snaha dostat právo na držení zbraně do Ústavy ČR má vytvářet atmosféru. Lze předpokládat, že dojde-li k přijetí ústavního zákona, dojde k masivní kampani: na zbraň máte právo, žijeme v nebezpečné době, proto ta změna Ústavy a tak se ozbrojujte.

Vystrašený občan si rád zbraň koupí a ještě “sežere” nejrůznější opatření na utužení kontroly moci nad občany. Potřebujeme ještě víc špiclů, ještě víc analýz sociálních sítí a policistů do ulic. A k tomu si zbrojaři zamnou ruce, jak se jim lobbing pěkně vyplatil. Ani Chovanec zadarmo nehrabe.
Střílečky ve školách nebo doma, na všechno dojde…