Rostislav Iščenko: pokud se Ukrajina rozpadne, USA si myjí ruce

Grigorij Pavlodubov
11. 2. 2018     zdroj
Oblíbený ukrajinský expert, politolog Rostislav Iščenko okomentoval návštěvu Julie Tymošenkové v USA k zúčasti na Národní modlitební snídani. Podrobnosti sdělila agentura Ukraina.ru. Politolog vysvětlil, že ukrajinskou situaci režírovali Obama a Clintonová v naději, že budou realizovat své zájmy. Pro současného amerického prezidenta Donalda Trumpa je však Kyjev naprosto nezajímavý stejně jako poblémy v zemi.


Rostislav Iščenko konstatoval, že Tymošenková může klidně přicestovat na modlitební snídani do USA, a dokonce s ní i někdo promluví. V principu se v Americe bude mluvit i s Bojko, ba dokonce i s Ljovočkinem. Jde přece o to, že Washington je vždy připraven diskutovat se všemi uchazeči o ukrajinský trůn.

Podle politologa jsou si ve Spojených státech dobře vědomi toho, že kterýhokoliv ukrajinský politik, který se dostane ke “kormidlu moci”, bude proamerický. Jiní v Kyjevě vlastně nejsou. Proto jsou Američané lhostejní k vnitřním nepokojům a svárům elit – je jim jedno, kdo koho sní a v jakém pořadí.

Iščenko je přesvědčen, že lhostejnost USA je tak velká, že pokud se Ukrajina rozpadne, USA si jednoduše myjí ruce.

Politolog vysvětlil, že ukrajinskou situaci režírovali Obama a Clintonová v naději, že budou realizovat své zájmy. Pro současného amerického prezidenta Donalda Trumpa je však Kyjev naprosto nezajímavý stejně jako poblémy v zemi. A Evropa dnes také nechce být zodpovědná za ukrajinského vůdce Petra Porošenka.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová