Sjezd ČSSD a složitá cesta k vizi

Radim Valenčík
20.2.2018 blog autora
Od ČT 24 jsem si při komentování sjezdu ČSSD moc nesliboval. Ale takové prvoplánové cinknutí komentářů a takový diletantismus…

Stačí uvést příklad. První dva komentáře ke zvolení Hamáčka předsedou – první od Pospíšila, druhý od Gazdíka.

Evidentně zaskočení tím, jak dopadl Chovanec. Vyhořel už v prvním kole. Naopak Hamáček deklaroval společný postup se Zimolou.

Nakonec se celé jednání sjezdu v podstatě zredukovalo na to, s čím přišel Zeman: Podpořit Babiše ve vládě.

A tato výzva triumfálně vyhrála. Babiš má mandát tiché podpory ČSSD už nyní. A může aktivně vyjednávat a vyjednávat a vyjednávat, aby “zabránil nástupu těch zatracovaných (ČT a dalšími), tedy SPD a KSČM”, kteří za této situace, pokud budou hrát vlastní hru, mohou posilovat a posilovat a posilovat.

Jak jsem řekl už před sjezdem ČSSD: Není to o ČSSD, ale o tom, jak se dění kolem sjezdu a na sjezdu promítne v probouzení a vyzrávání veřejného vědomí a sebevědomí. Viz:

http://radimvalencik.pise.cz/5456-co-ne-vyresi-sjezd-cssd.html

Ovšem ČSSD to bude mít ještě hodně složité. Hamáček je jen Sobotka II a bude se muset moc a moc snažit, aby dokázal víc, než politiku možného a zvládat standardní situace:

http://radimvalencik.pise.cz/5459-nejen-pro-cssd-jak-se-hleda-lidr.html

Ani Zimola ještě není ten pravý lídr, viz:

http://radimvalencik.pise.cz/4650-cekas-na-zazrak-priteli-zimolo.html

Ale i tak (to říkám těm, kteří jsou zklamáni) sjezd dopadl mnohem lépe, než jsem čekal. A dopadl jinak, než chtěli manipulátoři.

Dovětek:
Ještě dovětek. Celou dobu jsem na to myslel a v tomto komentáři zapomněl. Já zapomněl, ostatní si ani nepovšimnuli. Ani v jednom z projevů, které jsem sledoval (a sledoval jsem ty nejdůležitější), se nikdo ani náznakem nezmínil o vzpouře odborného zázemí ČSSD, ke které došlo těsně před sjezdem!

Je to jednak ilustrací toho, jak odborné zázemí selhalo, jak pozdě a váhavě se snažilo dát o sobě vědět, viz:

http://radimvalencik.pise.cz/5438-vize-110-vzoura-odborneho-zazemi-cssd.html

Na druhé straně je to dlouhodobá nemoc ČSSD (a nejen jejího vedení), že si neuvědomuje význam dobré teorie. Ta jako by pro ni ani neexistovala. Přitom bez dobré teorie je strana typu ČSSD nic. Nemůže nic ovlivnit. Potřebuje spojence v silné teorii, v zázemí kvalitního týmu schopného pracovat interdisciplinárně a navrhovat komplexní řešení.

Já vím. Kleště současné globální moci, do kterých je ČSSD sevřena i v lokálních českých podmínkách, se právě tomuto snaží zabránit. Ale to už snad ti rozumnější sociální demokraté, kterým jde opravdu o věc, mohli rozpoznat. Pokud budou chtít obnovit pozici své strany, měli by se vyrovnat i s tímto dluhem. A velkým dluhem.

(Pokračování dalším tématem)


Související články:

Komentáře:


Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/5464-vize-118-sjezd-cssd-a-slozita-cesta-k-vizi.html