Sýria – vojna – mocnosti – smrť – biznis – politika

16. 2. 2018     Chilli.today/sk
Známy kurdský lekár a aktivista YEKTA UZUNOGLU. Muž, ktorý bojuje za práva Kurdov a upozorňuje na utrpenie kurdského národa. Momentálne vo Švajčiarsku organizuje humanitárne dodávky liekov do vojnou postihnutého Afrinu v Sýrii. Yekta Uzunoglu, vynikajúci publicista a spolupracovník portálu Chilli.today, nám v tomto rozhovore otvorene vysvetlí, čo sa momentálne v kantone Afrin deje. Vysvetlí nám, čo všetko Kurdi v poslednej dobe zažili, čo momentálne prežívajú a ako ich svet potom, čo porazili ISIS, zbabelo opustil. Otvorene hovorí o tom, kto vyzbrojuje islámskych teroristov. Otvorene hovorí o zbabelosti európskeho humanizmu a nášho otroctva peňazí. Podporte ho zdieľaním.
Ďakujeme.


Slováci o Kurdoch, žijúcich v Sýrii, Turecku, Iraku a Iráne veľa nevedia. Viete čitateľom Chilli.today v stručnosti vysvetliť, koľko Kurdov žije v danom regióne?
Kurdové patří k nejstarším národům v tomto regionu, jen na Středním východě žije téměř 40 milionů Kurdů a mluví indoevropským jazykem, který je blíž ke slovanským jazykům. Kdežto Turci mluví ugrofinským jazykem, který je spíše blíž třeba k maďarštině, s kurdštinou nemá absolutně, ale absolutně nic společného. Tak jako arabština, která patří k semickým jazykům a tím pádem též nemá s kurdštinou nic společného. Kurdistán byl rozdělen na základě francouzsko – anglického plánu mezi čtyřmi zeměmi, to jest mezi Tureckem, Iránem, Irákem a Sýrií a to jen a jen kvůli přírodnímu bohatství Kurdistánu. Je to nejbohatší země snad na světě, je to prostě biblický Ráj, jak o něm čteme ve Starém zákoně v 1. knize Mojžíšově (Genesis)

Čo Kurdov spája a čo ich rozdeľuje?

To, co Kurdy spojuje, je jejich společná kultura, společný jazyk a hlavně jejich společná láska k rodné zemi. Nás násilím rozdělují hranice, které ignorujeme i za cenu našich životů od roku 1918!

Turecká armáda zaútočila na oblast Afrin len nedávno. Oddôvodnila to potrebou boja proti terorizmu. Ale ešte pred nedávnom bola celá Rojava spojencom či už Rusov, tak aj Američanov v boji proti ISIS. Prečo sa Vás mocnosti ako USA a hlavne Rusko, ktoré malo základňu na území Afrinu, nezastalo? Podľa mojich informácií sa Rusi stiahli a nechali Kurdov osamotených v boji s Tureckou presilou.

Od vzniku tzv. Islámského státu jsou Kurdové jedinou efektivní silou v boji proti těmto zrůdám. Jen díky statečnosti kurdských děvčat a kluků je dnes ISIS poražen. Kurdové v severní Sýrii, která nám patří, vytvořili po vzoru Švýcarska tři kantony, kde zavedli systém, aby všichni obyvatelé mohli žít v klidu a v míru nezávisle na tom, kdo k jakému náboženství patří. Není tajemstvím, že mezi Kurdy jsou i Arméni a Asyřané, kteří jsou křesťané. Ve dvou regionech jsme spolupracovali s koaličními silami, to jest především s USA, a v kantonu Afrin jsme spolupracovali s Ruskem v boji proti ISIS! Rusové se dohodli s Tureckem, aby Turecko mohlo zaútočit na Kurdy v Afrinu a stáhli svoje vojáky zpátky a nás hodili do rukou Turků!

A Turecko již 25 dnem na nás útočí s nejmodernější vojenskou technikou, na nás, kteří jsme bojovali téměř s holýma rukama proti IS – zrůdám a to za naše společné lidské hodnoty.

Poďme ku momentálnej situácii. V Afrine prebiehajú boje s Tureckou armádou. Sú na strane Turecka aj iné gerilové skupiny?

S Turky na nás útočí všechny džihádistické skupiny, které jsou na seznamu teroristů a jsou vybavené nejmodernějšími zbraněmi od turecké armády. Takže člen NATO útočí na nás společně s islamistickými teroristy a to se zbraněmi pocházejícími ze země NATO jako třeba tanky Leopard či Letoun F-16 atd.

Nad Afrinom bola niekoľko dní letecká blokáda. Podľa mojich informácií mala za cieľ ochranu len Ruských a Sýrskych záujmov. Platila táto ochrana aj na Kurdov? Neútočilo Turecké letectvo aj počas leteckej ochrany?

To trvalo jen 4-5 dní a to jen proto, že džihádisté dle všeho se zbraněmi, které dostali od Turků, sestřelili ruské letadlo a v těch 4-5 dnech se nám podařilo přesunout pár tisíc kurdských bojovníků z celého Kurdistánu do Afrinu.

Po porážke ISIS svetoví politici tvrdili, že v regióne zavládne mier. Bezpečnostný analytici ale tvrdili opak. Upozorňovali na Kurdské referendum, na Tureckú ochranu svojich záujmov, Sýrsky režim a jeho ekonomické záujmy v Rojave. Tušili Kurdovia, že nastanú nové boje? Vyvíjali diplomatické úsilie za svoje práva?

My známe Turky ale i Araby, tak jako je znají Židé. My víme, že s nimi nějaká mírová dohoda jen tak není možná, ale nepočítali jsme s tím, že civilizovaný svět nás nechá ve štichu za hodnoty, kvůli kterým jsme obětovali ve válce s ISIS svoje děti a to čistě kvůli svým ekonomickým zájmům. Civilizovaný svět si hraje na hluchoněmého a slepého!

Kurdi boli jedinou stabilnou vojenskou silou v boji s Islamsym štátom. Sľúbili mocnosti podporu Kurdom po vojne?
Samozřejmě, ale doposud musím říct, že svůj slib dodržuje jen USA a Izrael, jiní na to zapomněli… Taková je ta krutá realita naší civilizace…

Kto sú vlastne silní hráči v danom regióne? Vieme o Rusku, USA, Turecku. Menej sa píše o Saudoch, Iráne. Je tam ešte niekto, kto má mocenský záujem o nadvládu nad Kurdami v tomto regióne

Je tam ještě Izrael. Ale ten, kdo má životní zájem ovládnout Kurdy, je Turecko a Irán, nepočítám Sýrií a Irák, jelikož ti na to už nemají. Za Tureckem stojí dnes paradoxně Rusko.

Je jedným z dôvodov útlaku Kurdov ich nerastné bohatstvo? Vieme, že tam je ropa, ťaží sa tam kvalitný betón. Kurdi majú úrodnú pôdu a vodné zdroje. Myslíte si, že aj toto je jeden z dôvodov, prečo mocnosti a ľudskoprávne organizácie nechávajú bez povšimnutia vraždiť kurdské deti, ženy a starcov? Myslíte si, že je spravodlivé, keď Európa chráni práva teroristov a nad vraždením Kurdských civilistov zatvára obidve oči?

To není jen nespravedlivé, ale je to zrůdnost! Nás, kteří jsme obětovali svoje děti v boji proti ISIS, dnes nechají, aby na nás útočilo Turecko s džihádisty, to jest s islamistickými teroristy, se zbraněmi, které pochází z Evropy a USA!

Poďme naspäť do Sýrie. Rojava je rozdelená do troch oblastí. Kanton Afrin bol pod ochranou Ruskej armády. Zvyšné dve boli spojencami USA. Prečo sa Kurdi takto rozhodli?

Naivně si mysleli, že je lepší bojovat proti ISIS – zrůdám s oběma velmocemi společně. Netušili, že každá velmoc má v tom boji svoje vlastní zájmy a Rusko se spojilo jak s Tureckem, tak ale s Iránem a obě tyto země dnes bojují proti nám.

Pomáhajú Kurdi z iných oblastí v terajšej situácii Kurdom?
Ale jasně, jsme jeden národ a oni nás nedokázali na štěstí rozdělit. Tak jako v případě města KOBANE i dnes v Afrinu bojuji Kurdové z celého Kurdistánu, to jest z Turecka, Iráku, Iránu a nezávisle na tom, kdo k jakému náboženství patří, jsou tam mohamedáni, křesťané ale i jezídi!

Kurdi počas utečeneckej krízy bojovali. Neutekali zbabelo žiadať o politický azyl do Európy. Prečo? Nebolo pre nich jednoduchšie zbaliť rodinu, preplávať more a žiť jednoduchý život v Nemecku?

Za prvé – před nepřítelem jako jsou a byli IS-zrůdy, se neutíká. Za druhé – my žijeme s láskou ke své rodné zemi. Materiální hodnoty nejsou jedinými hodnotami v lidském životě, láska je cennější. Doufám, že jste slyšel, že tisíce a tisíce Kurdů z Evropy, kde už měli občanství, kde se narodili a vyrůstali, po útoku ISIS na Kurdy všechno v Evropě nechali a odejeli bojovat proti ISIS a někteří byli po návratu zpátky do Evropy zatčeni, že tam šli bojovat a mnoho z nich též tam padlo…

Kurdi ako jediná sila počas vojny s ISIS verbovali dobrovoľníkov z celého sveta. Potešilo Kurdov keď videli, že dobrovoľníci skutočne prišli?

Ale jasně, tam byli a stále jsou dobrovolnici z celého světa, kteří bojují s našimi bok po boku a přitom riskují to, že po návratu zpátky můžou být ve svých zemích zatčeni. Jen vzpomeňme na dva mladé Čechy, kteří šli tam ke Kurdům JEN bojovat, už 2. rokem sedí v Turecku ve vězení a dostali trest ve výši 5 let za to, že tam šli pomáhat Kurdům…. Tak absurdní je náš svět ….

Veľa bezpečnostných analytikov tvrdí, že USA strčili hlavu do piesku, Európa nevie, na koho stranu sa má vlastne postaviť, Rusko sa zbabelo z Afrinu stiahlo a prenechalo ho Turecku a ľudskoprávne organizácie a média situáciu v Afrine pre istotu nekomentujú. Vnímate to ako zbabelosť týchto štátov a organizácií?

Ze všech těchto “civilizovaných” zemí má svůj plán jen USA a Rusko. Rusům jde především o jejich zájmy a je jim jedno, že spolupracují s krvavým režimem Erdogana či s režimem Ajatolláhů Iránu. Evropa nemá vůbec žádnou strategii, jednotlivým zemím Evropy jde o to, kolik jejich obchodní společnosti můžou vydělávat! Tak smutná je realita naší civilizace.

Predpokladá sa, že Erdogan urobil s Putinom dohodu o rozdelení sfér vplyvu. Erdogan nebude žiadať Assadovu hlavu a Putin nechá Turkom Afrin napospas. Budú Kurdi ešte Rusom veriť po tejto zbabelej zrade?

Víte, Rusové a Kurdové po staletí byli přátelé, my Rusům vděčíme za mnoho, ale po nástupu Lenina k moci Sovětská a dnes Ruská zahraniční politika sází na toho momentálně silnějšího …. Což se nemusí vyplatit v budoucnu…. To, co se odehrávalo poslední 3-4 týdny, na to rozhodně Kurdové jen tak zapomínat nebudou. Tento postup Ruska Kurdové vnímají oprávněně za zradu a to se bude přenášet z generace na generaci…. Nevím, zda si prezident Putin a jeho administrativa uvědomuje ty důsledky … Ale i ostatní národy v regionu vidí, jak Rusko zradilo Kurdy, není to žádná dobrá vizitka pro Rusy….

Američania Kurdom dodali zbrane. Rusko im zbrane nedodalo. Je preto situácia v Afrine pre Kurdov zložitejšia?
Ano samozřejmě, ale navíc Rusko donutilo Sýrií, aby otevřela svůj vzdušný prostor pro turecká letadla a vrtulníky. My nemáme protivzdušnou obranu, to je naše největší slabina v Afrinu a Turci to moc dobře vědí….

Turecká armada útoči na ciele v Afrine najmodernejšími zbraňami. Sú medzi nimi aj nemecké tanky LEOPARD II. Turecko sa pri ich kúpe zaviazalo, že ich mimo svojho územia nepoužije. Môžete potvrdiť, či tanky LEOPARD II boli použité na území Rojavy – kanton Afrin?

Ano bohužel…. Je tam víc než 80 Leopard II pocházejících z SRN a tyto Leopardy vozí ke frontové linii tahače Mercedes, což není dle mezinárodních úmluv přípustné ….V případě Kurdů neplatí žádné mezinárodní zákony, žádná OSN či NATO…. Každý myslí jen na svoje ekonomické zájmy…

Turecko kurdské oddiely nazýva teroristickými oddielmi. Podľa oficiálnych informácií tureckej armády Kurdi vedome útočili na turecké ciele a provokovali tureckú armádu. Je to pravda?

Ale prosím, my nejsme hloupí, věděli jsme, že Turecko čeká na nějakou záminku, aby na nás útočilo a učinili jsme vše, abychom jim takovou záminku nedali…. To je turecká pohádka, které nevěří ani průměrný Turek… V dnešní době lze zjistit vše z družic….

Na Rojavu zaútočila už aj Sýrska armada. Je tam predpoklad, že mali povolenie aj od Putina. Myslíte si, že Putin už je definitívne na strane Turecka a Assada?

Putin vždycky byl na straně Assada, proti kterému Turecko ozbrojilo a vyzbrojilo islamistické džihádisty a nyní oba nepřátelé s podporou Ruska útočí na Kurdy….Toto nemá oporu v žádné lidské etice.

Prečo podľa Vás Putin opustil partnera a spojenca dobrovoľne? Je za tým politický obchod? Vy nám necháte Assada a my Vám zato odovzdáme Afrín?

Ne ne, Rusko má v Sýrií svoji vojenskou základnou, na kterou útočili džihádisté ozbrojeni Tureckem a před měsícem poškodili několik jejich letadel v té základně u Idlibu a Rusko dle všeho uzavřelo dohodu, že Turecko stáhne své džihádisty z Idlibu ale kam? Do Afrinu proti Kurdům…. Ale kde má Putin záruku, že ti džihádisté v brzké budoucnosti opět se souhlasem Turecka, se nevrátí do Idlibu? Už nyní se v Turecku o tom mluví, že až vyčisti Afrin od Kurdů, vrátí se vyčistit celý Idlib …

Môžu byť za útokmi Assadových vojsk zdroje pitnej vody?

Bohužel tam se neválčí podle nějakých pravidel či mezinárodních zákonů…. Ano, mluví o tom, že Assad používá i jed….

Kurdi sú už stáročia pod útlakom. Momentálny tlak na Kurdov je nielen vojenský, je aj diplomatický. Máte vo svete vlastne nejakého spojenca, čo by sa Vás zastal?

Částečně USA , Francii , Izrael a někdy i SRN….

Je svetové spoločenstvo voči nepráviu v Rojave momentálne slepé a zbabelé?
Není slepé, ví přesně, co se tam odehrává za zrůdnosti se zbraněmi pocházejícími z Evropy a z USA, ale jejich vlastní zájmy jsou důležitější, než nějaká lidská etika, morálka …. Stačí se podívat na vzrůst exportu německých zbraní za poslední tři roky…..