Kvíz na téma poprava špionů

Jiří Jírovec 
13. 3. 2018

Život plyne lehce bez infekce, na churavý zub jsou plomby. Nad churavá města pošlem letce a místo desinfekce bomby. V+W Vy nevíte, co je středověk
Není dávno tomu, kdy za jedním presidentem přišli rádcové a řekli mu, že má v  revíru škodnou. Ženštinu jakousi, která do nepřátelské říše donáší. Lid je oprávněně pohoršen a poprava je v zájmu jeho přání žádoucí. “Podepiš”, říkají, “ať je od té zrádkyně pokoj”. I stalo se, jak podepsáno. Kat nebyl příliš zručný a poprava se táhla. Pravda se možná nechtěla jen tak lehce rozloučit se světem a vyletět oknem. Zmíněnému presidentovi psaly různé světové osobnosti, aby se smiloval. Jenže na hněv lidu byli orodovníci krátcí.

Byla to doba, kdy zlovolný nepřítel vykukoval za každým rohem a krčil se za sebemenším keříkem. Kdo jde s nimi, jde proti nám, bylo heslo doby.
Čas plynul. O několik státních pohřbů, presidentů a vlád dál začala jedna malá země churavět. Její vůdce zapomněl, že existují hranice, za které nesmí jít.
Ve vzduchu se začala rojit letadla a po zemi přispěchala na pomoc armáda. Našli se politici, kteří jednali podle úsloví “Staré-li zašlo, novému žijme”, takže nakonec vznikla vláda, agresorovi milejší. Nějaké životy na to padly, ale co, geopolitickým zájmům bylo učiněno zadost a mír zůstal zachován. 
Můžete hádat kdo byla ta ženština, kdo byl president s krví na svých prackách a o které malé zemi je řeč.
Horáková nebo Rosenbergová, Gottwald či Eisenhower, Československo 68 nebo Panama 89. Zmýlit se nemůžete. Bokem si můžete vsadit, která z těch žen byla nevinnější.
Úplně na okraj: Rosenbergové museli dát několik šoků navíc. Po letech se ukázalo, že byla manželkou Rosenberga, ale, že byla odsouzena za čin, který nespáchala. Byla falešně obviněna příbuzným, který tím zachránil vlastní ženu.
Vraťme se k  Ondráčkovi. Babiš, možná intuitivně, smetl rázně problém se stolu. Kdyby to nebyl udělal, byl by Ondráček pořád využíván opozicí.
Komunisti to měli ocenit, ale je možné, že jim není rady ani pomoci. Babiš vás zradil, přisazuje si opozice a nepochybně s radostí sleduje, jak ochotně se nenáviděné kurvy blíží ke zkáze. To je ta rozehraná hra na šachovnici.
Kořist se zdá chrtům na dosah slinících tlam. V  euforii předskakují události. Mluví o vládě v demisi, přestože Babiš žádnou nepodal. Kde jsou novináři, kteří přece mají svobodu, aby politiky opravili. No, asi by nesměli být od Bakaly, jiné vysvětlení není. Demise nebo nedůvěra, kdo by se takovou prkotinou zabýval.

To, že si Zdeněk Ondráček zachoval hrdost mu je ke cti. I současní policisté přísahají, že budou plnit rozkazy. Kázeň si vynutí každá moc. Nelze přece připustit, aby byl na každém stromě na Karláku jeden policajt bez discipliny. Toho se obával sám Švejk.