Minirozhovor s mladým anonymním politologem: Ať si, kdo chce, co chce, říká, ČT24 zvala veřejnost na demonstrace

– ps –
7.3.2018 PrvníZpárvy

“Ať si, kdo chce, co chce, říká, ČT24 zvala veřejnost na demonstrace pro odvolání poslance Ondráčka z vedení komise pro kontrolu GIPS a z kterých se vyklubala i demonstrace proti premiérovi v demisi Andrejovi Babišovi,” tvrdí student politologie.
To je vážné obvinění. Podle čeho tak soudíte?

“Když se ráno díváte na program ČT24 a každou čtvrthodinu slyšíte, že se budou na jedenácti místech konat demonstrace pro odvolání komunistického poslance, které organizují náhodní dobrovolníci pomocí facebooku, tak to není nic jiného než pozvánka na tyto demonstrace,” říká dál student politologie, který si nepřeje být jmenovaný, aby jej profesoři politologie nepovažovali za kolegu.

Ale vždyť to Česká televize dělá u všech událostí. Třeba zvala na setkání Pražanů s úspěšnou olympioničkou Ester Ledeckou?

“To je sice pravda, ale to není politická akce. To byla akce Magistrátu Prahy a pro veřejnost bez jakéhokoliv politického zaměření, ale v případě demonstrací zvala jen ty voliče, kteří mají protestovat proti voličům jiných stran.A to není všechno.”

Co vás ještě popudilo?

“Že se těm demonstracím věnovala pozornost v dalších zpravodajských relacích. Téměř všude byl štáb, který v přímých vstupech informoval, že se někde stovky a na některých místech snad i tisící lidí přišlo vyslovit pro nějaký názor, který byl pořád omíláný. Navíc se k tomu přidali stálí kritici Andreje Babiše, kteří protestovali, že je trestně stíhaný a že jej považují zase podle zpráv především České televize za agenta estébáka před rokem 1990.”

Stejně si myslím, že až na tu čtvrthodinovou opakovanost zpráv a délkou neobvyklých přenosů a počtem míst odkud se vysílaly vstupy, asi Česká televize plnila úlohu zpravodajství? Proč to popíráte?
“Trochu divné nebyly jen reportáže z míst demonstrací, ale třeba nedávno i reportáž z návštěvy premiéra na Zlínsku. Díváte se na obrázky, kde jde Babiš a vedle stojící člověk křičí na něj: Ať žije soudruh Bureš! Vsadil bych se, že to byl v ten den ojedinělý výkřik. Určitě by se našlo mnohem více obrázků, jak Babiše lidi vítají a usmívají se na něj. To je stejné jako záběry na dvě červené karty v rukou osob, které přišly na setkání s prezidentem Zemanem, které nikdy nezapomene natočit Česká televize. Jako na zavolanou.”

Říkáte jako na zavolanou? Kdo a komu volal?

“???”

 
 
– – –