Podle Rusů bylo zařízení pro výrobu plynu „Novyčok” převezeno do USA!

– kou –
17.3.2018 RIARU,  překlad PrvníZprávy
Všechny zásoby plynu „Novyčok“, který otrávil bývalého plukovníka GRU Sergeje Skripala, na konci roku 1990 byly zničeny na náklady Pentagonu, a zařízení pro jeho výrobu bylo exportováno do Spojených států.
Novinářům to sdělil bývalý člen komise biologických zbraní OSN, vojenský expert Igor Nikulin.

Usvědčený ze zrady bývalý plukovník GRU Sergej Skripal a jeho dcera byli nalezeni 4.března v bezvědomí v britském Salisbury. Skripalovi byl udělen azyl v Británii po výměně agentů mezi USA a Ruskem v roce 2010. Podle britské vlády, on a jeho dcera byli otráveni nervově paralytickým agensem ruské výroby „novyčok“. „Novyčok“ je kódové označení řady bojových chemických látek, vytvořených zřejmě v 80. letech v SSSR.

„V souladu s veřejnou publikací, včetně, podle mého názoru v New York Times, se tím (zničením plynových zásob „Novyčoku“) zabývali američtí vojáci chemických vojsk americké armády. Byly na to vynaloženy 4.000.000 dolarů. Bylo to někdy na konci 90. let. Takové jsou informace,“ řekl Nikulin na tiskové konferenci „Rusko-Británie: jaký je výsledek Skripal?“.

Podle něj se tyto zásoby nacházely na území Uzbekistánu.

„Kromě toho, Američané vyvezli zařízení na výrobu tohoto plynu do Spojených států,“ zdůraznil Nikulin.

Britská premiérka Theresa Mayová v projevu 14. března v britském parlamentu obvinila Rusko ze zapojení do otravy Skripala a jeho dcery Julie. Ruské ministerstvo zahraničí odmítlo obvinění, a velvyslanectví Ruské federace v Londýně poslalo nótu na ministerstvo zahraničí s požadavkem společného vyšetřování incidentu v Salisbury. Mayová ignorovala tato prohlášení a oznámila seznam opatření namířených proti Ruské federaci. Londýn vyžaduje vyhoštění 23 ruských diplomatů a pozastavit všechny dvoustranné styky s Ruskem, jakož i zrušit pozvání ruskému ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi do hlavního města Británie.

Lavrov prohlásil, že ruská strana odmítla jakékoli zapojení do otravy Skripala a všechna obinění slovy, že „je to nesmysl“. Lavrov zdůraznil, že Ruská federace by chtěla mít přístup k materiálům vyšetřování, ale dosud to Londýn odmítá pod vágní záminkou. Podle ministra zahraničních věcí Ruské federace je Rusko připraveno plně spolupracovat se Spojeným královstvím v tomto případě, jestli bude Londýn plnit všechny nezbytné v takových případech postupy stanovené v Úmluvě o zákazu chemických zbraní.

– – –