Pomohou USA obchodní bariéry?

Jaroslav Loudil
15. 3. 2018
prezident Trump podepsal výnos o zavedení 25 % dovozního cla na ocel a  10 % cla na hliník. Současně nařídil, aby byly připraveny cla na dovoz zboží z Číny v hodnotě 60 miliard Dolarů. USA mají totiž značný problém. Roku 2017 dosáhl jejich deficit zahraničního obchodu se zbožím obří sumy – 811 miliard Dolarů. I když USA díky  prudce rostoucí domácí těžbě ropy i plynu frakováním rychle snižují import těchto komodit, tak jejich deficit obchodu přesto narůstá. 


Mnozí přitom čekali opak , tedy, že -“samozásobení vlastní ropou” – USA v zahraničním obchodě pomůže. Nikoli, nepomohlo. Problém amerických deficitů má totiž mnohem hlubší kořeny. USA mají deficit zahraničního obchodu se  zbožím od roku 1976 nepřetržitě, tedy už 42 let ! USA měly roku 2017 obchodní deficit s 99 státy světa. To musí udivit i naprostého laika, který si musí položit tuto otázku : “Jak to, že nejvyspělejší  a největší ekonomika světa má  obří deficit s půlkou světa ?” Jak to, že údajně skvělé, technicky vyspělé  a báječné zboží : “Made in USA” – nedokáže prorazit ve světě ? Jak to, že 80 milionů Němců dokáže ročně vyexportovat tolik zboží, kolik 330 milionů Američanů ? Dle mého soudu je odpověď tato :”USA zneužívají výsadního postavení Dolaru ve světě. Je to přežitek a relikt minulosti. Stručně řečeno – USA si dnes žijí nad poměry. Jejich udávané národní bohatství je z větší části jen fikce. Nedělejme si o USA žádné iluze. Zastaralá pozemní dopravní infrastruktura, ekologie na huntě, mizerné zdravotnictví pro chudé, národnostní třenice, obrovité rozdíly mezi nejbohatšími  a nejchudšími, pokrytectví na každém kroku, nerespektování mezinárodního práva, kdo nemá majetek, tak je jen – “vzduch” ,…atd. atd.

P.S. Pomůžou USA v obchodě cla na dovážené zboží ?? Nikoli, nepomůžou, ale uškodí ! Počítám ,že Evropa, Japonsko a Čína zavedou na zboží USA stejná a nebo pokud možno ještě vyšší cla. A export drahého zboží z USA  klesne. Deficit obchodu se ještě navýší. A to je pravý opak toho, co Trump dnes zamýšlí. Sahat dnes po zavádění cel je výrazem čirého zoufalství  v USA. Co takhle oslabit hodnotu jednoho Dolaru  z  dnešních 1,20 za Euro na  1,60 nebo 1,80 ?? To je lepší recept jak cla. Ovšem po této devalvaci by měla Čína rázem větší nominální HDP jak USA  a  stala by se ze dne na den největší ekonomikou světa. Stejně k tomu jednou dojde, tak na co čekat. Nač to odkládat, když by to dnes pomohlo US exportu ? Takže Amíci za oceánem, rozum do hrsti, dokud pro vás není pozdě !!

https://www.novinky.cz/ekonomika/466179-ekonomove-se-shoduji-cla-americanum-nepomohou.html