Putin umožnil Erdoganovi zřídit v Afrinu Islámský emirát a vykročil tím na cestu k prohře v celé syrské válce

Jana Maříková
26. 3. 2018
V Evropě řešíme smrt bývalého rukého špióna a vyhošťování ruských diplomatů. Mezitím Erdogan v dobytém Afrínu provádí genocidu Kurdů a území se chystá přeměnit na islámský emirát. Koalicím ruského letectva a Syrské arabské armády a amerického letectva a kurdských milicí YPG a YPJ se loni podařilo ze Sýrie vyhnat Islámský stát (IS). Od minulé středy vrtulníky US Air Force evakuují důstoníky džihádistické milice An-Nursa z oblasti Ghúta, kterou s podporou ruských letadel dobývají syrská vládní vojska. Od něděle řadové džihádisty evakuuje pozemním konvojem na sever ruská vojenská policie. Turecká armáda, která džihádisty vyzbrojila a vybavila pro ně zřizuje v Afrínu ubytování a do provincie jako kolonisty posílá další tisíce vetránů IS. Afrínští Kurdové se zřejmě stali obětí dohody velmocí o rozdělení sfér vlivu v Sýrii. “Výměny” Ghúty za Afrín. Tato dohoda ale může vést k ruské prohře celé války.


V jedné ze svých detektivních povídek s otcem Brownem, o jedné bitvě slavného generála a smrti mladého důstojníka, použil Gilbert Keith Chesterton otázku či rčení: “Jak schováš jednu mrtvolu? Do hromady jiných mrtvol!” Bitva byla kvůli tomu, aby se zakryla vražda důstojníka, který generálovi přišel na cosi velmi nekalého. Situace posledních dnů a týdnů mě nutí, abych toto rčení obrátila: “Jak schováš stovky a tisíce mrtvol? Pod jednu, o které budeš mlít, psát a spřádat teorie o tom, kdo ji má na svědomí.”

V severosyrském Afrínu a už brzy nejen tam se dějí věci, které, mírně řečeno, odporují mezinárodnímu právu. Turecko tam s požehnáním všech mocností vede válku proti severosyrské Rojavě. Regionu, kde si Kurdové za cenu vlastní krve vybudovali samosprávnou konfederaci, s náboženskou svobodou a rovností mužů a žen. Když to nazveme pravdivě – Turecko provádí genocidu, naprosto legálně, pod záštitou NATO a s tichým souhlasem Ruska.

Média většinou mlčí, a když už otevřou pusu, tak lžou. O tom, jak agrese začala, když přejala tureckou propagandu o střelách, vypálených z Afrínu. Lžou o počtu mrtvých, o tom, kdo je tu terorista. Dnes už je většina kantonu Afrín dobyta Turky a Erdogan právě vyhlásil, že se vydá dál. A jak Rusové, tak i Američané mu zřejmě přenechají území, obydlená Kurdy a Jezídy.

Tereza Spencerová na FB napsala, že “Rusové prý vyklidí kurdský Tál Rifáat na severu Sýrie a přenechají ho Turkům… Totéž Ankara, která už ovládla Afrín, teď očekává od Američanů v Manbídži. Z jižního cípu Východní Ghúty prý za včerejšek vyšlo na 5000 džihádistů, eskortu zajistila ruská vojenská policie…”.

Erdoganův islámský emirát
Totéž potvrzují další zdoje přímo z místa. Německý publicista Kerem Schamberger, který je přímo v Rojavě, v rozhovoru pro magazín Ajour potvrdil, že Turci zřizují v dobytém Afrinu kolonii pro veterány ISIL , kteří u Erodagana našli azyl. V řadách turecké armády se agrese proti Afrínu účastnilo několik tisíc džihádistů. Na okupované území se podařilo proniknout i reportérovi tureckého původu Fehimu Tastekinovi, který na místě podle znaků na uniformách identifikoval příslušníky celkem 19 různých islamistických formací, jež před tím válčily v různých koutech Sýrie a Iráku. Mezi jinými i Brigádu sultána Murada, která je na seznamu teroristický organizací OSN a jež je složena z Turkmenských islamistů. Na řadu z nich byl v Rusku vydán mezinárodní zatykač jako na teroristy účastnící se útoků na civilisty na Kavkaze. Na místě viděl i příslušníky tzv. Ujgurské brigády, což je teroristická organizace usilující o odtržení a islamizaci západních oblastí Číny. Obě organizace jsou řazeny do celosvětové teroristické sítě Al-Káida. Před přesunem do Sýrie působily po boku Talibanu v Afghánistánu. Během afrínské agrese působily v řadách útočící turecké armády pod velením zvláštních jednotek Šedí vlci. Jde o tureckou obdobu nacistických Waffen SS. Její příslušníky lze charakterizovat jako extrémní nacionalisty, jejichž zájmem je přednostně zabíjení Kurdů. Podobně jako bylo cílem SS vraždění Židů. Vojenské oddíly Šedých vlků byly podobně jako Waffen SS vytvořeny z bývalých z příslušníků turecké tajné politické police a zvláštních policejních sil. Šedí vlci v 80. letech operovali jako zpravodajská služba a mafiánská organizace i v západní Evropě. Ve Francii jsou zakázaní jako teroristická organizace.

Syrská arabská armáda (SAA), které velí prezident Bašár Asad, minulý týden s podporou ruského letectva prolomila třicetikilometrový klín do islamisty ovládaného sektoru v Ghútě. Síly džihádistů tak byly rozděleny do dvou oddělených a obklíčených oblastí. Nejvyší velení džihádistké milice An-Nusra však minulý týden s pomocí USA začalo vyklízet pozice. Podle německého reportéra Horsta Frohlicha z deníku Voltaire Netzwerk jejich evakuaci od středy 21. března 2018 provádí i vojenské vrtulníky amerického letectva. Frohlichovi se podařilo dostat až do těsné blízkosti vesnic Jissi a Calo, do nichž se stáhli nejvyšší veliteské kádry Nusry, a v nichž opakovaně přistály americké vrtulníky. V jednom případě se mu dokonce podařilo vyfotit evakuaci džihádistů. Německý deník Voltaire Netzwerk přinesl informaci, že americké letectvo přesouvá zachráněné džihádistické šarže do Iráku. Řada militantů bojujících u Ghúty původně pochází z irácké odnože teroristické organizace Daesh. Irák je však zřejmě jen přestupní stanicí.

Cílem je podle všeho Afrin, kde probíhá dokonalé etnické čištění, aby se udělalo místo. Včetně ničení památek, které jsou jiné než muslimské.

Špivavá dohoda velmocí

Člověku se to nechce věřit, zdravý rozum se brání, že tak hnusný obchod mohl proběhnout ve světě, honosícím se tradicemi humanismu, v tzv. západním světě – a ve spolupráci s Ruskem. Proto radši věříme tomu, že probíhá stará dobrá studená válka, projevující se vyhošťováním diplomatů a svalnatými řečmi na obou stranách. Na to jsme si zvykli a náš mozek je uzpůsoben tak, aby nás chránil před hrůzami, na které zvyklí nejsme.

Genocida

Mezitím jsou stovky tisíc lidí na útěku, a ti, kdo neutekli, jsou vyháněni – i staří lidé. Islamisté, kteří se vevalili do Afrínu po boku turecké armády, uspořádali hon zejména na Jezídy, které považují za nevěřící.

Elke Dangeleit píše na webu Telepolis o tom, jak probíhá likvidace Jezídů – “Ukažte nám domy Jezídů!” To se dožadují islamisté, kteří se stěhují do vesnic po vyhnaných obyvatelích. Tyto domy jsou okamžitě vyrabovány a zapáleny, lidé, kteří zůstali, hlavně staří, jsou ponižováni, svatyně ničeny a posvátné sgtromy znesvěcovány. Afrín, kde spolu žili Kurdové, Jezídové, křesťanští Asyřané i Arabové, se mění v další hnusný chalífát. Dangeleit cituje lékařku Melav Bari, členku Společnosti jezídských akademiků, která hovoří o tom, že mizejí lidé a ženy jsou unášeny. Když Jezídové trpěli pod nadvládou IS a jejich ženy byly sexuálně zotročovány, náramně jsme to odsuzovali. Teď už jejich osudy a životy nikoho nezajímají.

Putinova hrubka

Kerem Schamberger ve svém článku zveřejněném rovněž v Ajouru upozorňuje na to, že zřejmě došlo k dohodě velmocí o rozdělení sfér vlivu. O výměně Ghúty za Afrín. Podává svědectví o tom, jak se v kritický okamžik války afrinští Kurdové a Syrská arabská armáda dohodli na společném postupu. Jednotkám SAA se podle něj podařilo probojovat až na vzdálenost pohých 20 km od Afrín City. Jeli Kurdům na pomoc s tím, co opravud potřebovali – s protivzdušnými raketami. Jejich použití však Rusové syřanům neumožnili. Nedali jim elektromnické klíče k odpálení raket na turecká letadla.

Turkům se Afrin podařilo dobýt proto, že Kurdové neměli vzdušné krytí. Původně je podle dohody afrínské samosprávy s ruskou armádou zajišťovalo ruské letectvo. K tomu účelu mělo na místě zřízeno i leteckou základnu. Rusové ji však vyklidili den před tureckým útokem. Stažením leteckého štítu umožnili Erdoganovi Afin dobýt. To se podle Schambergera ukázalo především ve dnech, kdy Rusové na několik dní obnovili blokádu vzdušného prostoru. Turecký postup se zastavil. Na několika místech byli Turci a džihádisté dokonce zatlačeni zpět. Pak se však ruská letadla opět stáhla a nebe opanovaly turecké bombardéry. Postupně přeměnily na pole sutin Jindires, které chránilo přístup k Afrin City i metropili kantonu. Po 2 měsících neustálého bambardování Kurdům nezbylo nic jiného než civilisty evakuovat a jednotky YPG a YPJ stáhnout do hor.

Erdogan je však stejný jako Hitler, kterého ostatně obdivuje, a ani se tím netají. Když se mu uhne na jedno místě, tak chce další. Nyní tlačí na USA aby mu vydaly v  plen i Kurdy v Rojavě. On chce prostě Kurdy kompletně vyhubit. Stějně jako Hitler Židy. Už připravuje i ofenzivu do severoiráckých oblastí obývných Kurdy. Když Putin rozhodl o vydání Afrinu Turkům, tak podle mého udělal stejnou chybu, jako když Franice a Británie zradili Československo v roce 1938 v Mnichově a donutily nás přenechat nacistům pohraničí.

Proč je tahle válka

Celá syrská válka se totiž vede kvůli tomu, aby Turecko mohlo přes severní Sýrii natáhnout ropovod a plynovod z Kataru a Saudská arábie. Stažením na jih a výměnou Ghúty za Afrin možná Rusové získají chvíli klidu v zázemí kolem Damašku. Ovšem riskují tím prohru v celé válce. Pokud se Erdoganovi podaří zřídit Islámský emirát v Afrinu, a pokud mu USA přenechají k dobytí i Rojavu, tak po 7 letech Erdogan získá to co chtěl. To kvůli čemu vyzbrojil a vybavil džihádisty z ISIL a dalších teroristických skupin, které vyslal do Sýrie. Jde o území, kterým má vést ten prokletý ropovod a plynovod.

Jeho vybudování by znamenalo porážku Ruska. Nejen v Sýrii. Putinovi se podařilo pozvednout ruskou armádu z popela díky příjmů z vysokých cen ropy a plynu. S EU vede neustálé tahanice o jižní větev zásobovaní Evropy plynem a ropou z Ruska. Jižní státy jako Řecko, Bulharsko a Itálie by ty roury z Ruska chtěly, ale EU se jim v tom snaží bránit.

USA a Turecko se ruský plyn a ropu z evropského trhu snaží aspoň z části vytlačit dovozem z oblasti Perskézo zálivu. Ta se nyní děje tankery, které jsou drahé. Proto začala válka v Sýrii. Aby na jejím území mohly být postaveny roury z Kataru a SA. Asad s návrhem nesouhlasil a proto začala občanská válka. Nyní Turkům v realizaci záměru s rourami od Arabů stojí v cestě Kurdové. Jestli je Rusové obětují v zájmu udržení základen na jihu, tak možná vyhrají jednu bitvu, ale prohrají celou válku. Jakou cenu má udržení Asada u moci za cenu toho, že Turci a džihádisté získají sever Sýrie? Dobytí Rojavy Turky a realizace záměru s ropoveodem a plynovodem by pro Rusům přineslo prohru celé další 2. studené války. Přivedením arabské ropy a plynu do Evropy přes Turecko by se snížily růské příjmy z vývozu obou surovin. Tím i peníze na nové zbrojení. Takto uý jednou SSSR prohrál první studenou válku.

Zatýkání studentů v Turecku

Ještě si neodpustím poznámku k našemu chrabrému studentstvu – na Bosporské univerzitě v Istanbulu proběhla v neděli razie – na kolejích i v domovech studentů, kteří vyjadřovali odpor proti Erdoganovu válečnému štvaní. V sobotu je zmínil v projevu a v neděli policie konala. Ačkoli jsem to rozeslala okamžitě, nevšimla jsem si zatím žádné spontánní studentské solidarity – proč taky, když v tom není Zeman. Psaly o tom kromě mých zdrojů i turecké noviny, ozdrojováno je to dostatečně.

Ve čtvrtek se koná na Náměstí republiky demonstrace s názvem : “Prolomit ticho kolem Afrínu!” Všichni jsou zváni – ale ČT to asi nedá, tak naši studenti nedorazí…..ráda se budu mýlit. Protože jestli něco nesnáším víc než zabíjení a zbabělost, tak je to pokrytectví. Nějaký nevtipný politik, jméno není důležité, přirovnal studenty ze stávek za demokracii či co to bylo, ke studentům z roku 1938 (opravdu si spletl rok). Chce se mi zvolat – “Hic Rhodus, hic salta, milí studenti! Tady se bojuje o akademické svobody, v Istanbulu, ne na dvorcích našich škol!”