Příliš mnoho demokracie: Německo je pro zrušení principu jednomyslnosti v EU

26. 3. 2018     zdroj
Ministerstvo zahraničí Německa podpořilo návrh předsedy Evropské komise Jean-Clauda Junckera o zrušení zásady jednomyslnosti při hlasování Evropské unie o problémech zahraniční politiky. Zásada jednomyslnosti umožňuje snadné dosažení svých cílů těm, kteří chtějí zvenčí rozštěpit EU”, uvedl státní ministr na ministerstvu zahraničních věcí Německa Michael Roth. Informoval o tom list Deutsche Welle.


Pro toto rozhodnutí se vyslovil také expert pro otázky zahraniční politiky konzervativní frakce CDU/CSU v Bundestagu Jürgen Hardt. “Možnost rozhodování většinou by byla účelným doplňkem arzenálu evropské zahraniční politiky, zvýšilo by to schopnost Evropské unie jednat”, poznamenal.

Mezitím evropský komisař pro politiku sousedství a jednání o rozšiřování Johannes Khan uvedl, že, možná, v budoucnu nebudou všechna rozhodnutí, týkající se přistoupení nových zemí k Evropské unii, přijímána na základě zásady jednomyslnosti. Přičemž jde o technická řešení v procesu jednání mezi EU a kandidátskými zeměmi, ale bezprostřední rozhodnutí o přijetí nových členů “jsou natolik zásadní, že by měla být přijímána jako dříve jednomyslně”, vysvětlil. Na Mnichovské bezpečnostní konferenci v únoru Junker vyzval ke zrušení principu jednomyslnosti při rozhodování o zahraniční politice. Podle jeho vyjádření tato zásada brání možnostem Evropské unie podílet se na řešení důležitých problémů mezinárodní politiky.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová