Američtí vojáci odmítají bojovat s Ruskem kvůli provokacím v Sýrii


Alena Bažová
13. 4. 2018     zdroj
Eskalace intervence kolem Sýrie, kterou Trump uspořádal v reakci na chemickou provokaci ve Východní Gutě, má jednoznačně zrežírovaný charakter. Podivný útok Izraele na syrskou leteckou základnu T-4 poblíž Palmýry se stal v dobrodružství USA “trumfem” s tím, že Rusko se nebude Izraeli mstít. S tímto senzačním prohlášením vystoupil šéfredaktor Veterans Today Gordon Duff, zastupující americkou komunitu rozvědčíků a vojáků ve výslužbě.


Organizace Veterans Today je známá svými alternativními názory na americkou zahraniční politiku a má unikátní vnitřní zdroje ve vojenských kruzích a speciálních službách. Tradičně vyjadřuje nesmiřitelnou kritiku Bílého domu ohledně všech jeho vojenských avantýr na Blízkém východě. A už “nadělala hodně zlé krve” na Kapitolu, když zveřejnila jejich zákeřné plány v podobě úniků na svých stránkách.

Například to byli právě “američtí veteráni”, kteří odhalili konstruování “ruského spisu” proti Donaldu Trumpovi a kteří uvedli, že se jednalo o vynesení údajů na flešce z ústředí Demokratické strany samotnými demokraty. Nyní se však zdá, že ztroskotaly naděje i v samotného Trumpa, který byl podpořen vojenskou třídou ve volbách v roce 2016 v naději, že se vyhne další intervenci na Blízkém východě. V podstatě to bylo protestní hlasování proti “arabským jarům” Hillary Clintonové, kdy se muselo “vybrat menší ze dvou zel”.

Bohužel, Trump, který má podporu matadorů z vojensko-průmyslového komplexu, nesplnil očekávání americké vojenské třídy, která se stala “potravou pro děla” kvůli uskutečňování plánů nadnárodních korporací spolu se samotnými ničenými Araby. Je před námi další intervence, která byla odložena za Baracka Obamy. Připomeňme si, že “hodina X” nastala v září 2013 po chemickém útoku ve Východní Gutě, který uspořádala zahraniční turecká rozvědka. Tehdy situaci zachránil Vladimír Putin, který navrhl Washingtonu, aby bylo provedeno chemické odzbrojení Sýrie.

Co ale teď? Podle údajů Veterans Today současný chemický útok, přesněji jeho zinscenování s pomocí Bílých přileb, v Dumě, osvobozované od teroristů, uspořádaly zvláštní služby USA, Izraele, Saúdské Arábie a zemí NATO. Následný letecký útok izraelských vzdušných sil na syrskou základnu T-4 byl druhou akcí v této víceúrovňové provokaci. Izrael zaútočil raketami z libanonského vzdušného prostoru na leteckou základnu s iránskou přítomností, což se již stalo praxí IDF proti SAR.

Rusko s poukazováním na přátelské vztahy s Izraelem kvůli tam žijícím 2 milionům rusky mluvících repatriantů dříve přimhuřovalo oči nad těmito akcemi neskrývané agrese proti svým spojencům. Moskva měla pochopení k otázkám bezpečnosti Izraele před íránskou hrozbou – posílení Hizballáhu v Sýrii a dodávky zbraní do jižního Libanonu. I tentokrát Bílý dům počítal s tím, že “Putin se nebude Izraeli mstít” a že izraelský úder odplaty logicky přeroste do velké operace spojenců mezinárodní koalice. Autorem tohoto geniálního schématu byl Trumpův poradce pro národní bezpečnost, “jestřáb” John Bolton.

Přiznejme, šlo to jako na drátkách. Avšak v závěrečné akci zničení Blízkého východu vznikl jeden nepředvídatelný problém. Jsou jím samotní američtí vojáci. Gordon Duff informuje, že v amerických ozbrojených silách nazrává proti Trumpovi vzpoura. Vojáci nechtějí “bojovat proti Rusku kvůli Izraeli”. A co víc, několik velkých skupin čeká jen na to, aby “Rusové udělali s Izraelem to, co Izraelci udělali na Blízkém východě”. Samozřejmě, toto tvrzení je velmi odvážné, ale projevuje se v něm únava ze zajišťování bezpečnosti Izraele na úkor ničení alternativního arabského světa během posledních 15 let.

Takže spiklenci v Bílém domě mají velmi rozumné důvody, aby udrželi své militaristické ambice. Vždyť řešením svých vnitřních problémů s hrozícím impeachmentem “malou vítěznou válkou” v Sýrii Trump riskuje, že získá ve své zemi mnohem vážnější hrozbu. Je třeba poznamenat, že po včerejší sérii agresivních tweetů začala americká eskalace klesat. Bílý dům dnes prohlásil, že konečné rozhodnutí o Sýrii zatím nebylo definitivně provedeno a že Trump se chystá využít armády Francie a Velké Británie.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová