Čím Rusku hrozí rezoluce PACE o Donbasu

25. 4. 2018     zdroj
Evropa uznala Rusko za okupanta Donbasu. PACE
(Parliament Assembly of Council of Europe) schválilo pozměňovací návrh k rezoluci, v níž je uvedeno, že části Doněcké a Luganské oblasti jsou pod kontrolou naší země. Co teď máme čekat a co se bude dít? Na tuto otázku Pravdě.Ru odpověděl politolog a mediální technolog Konstantin Dolgov.
“Budou jenom zesilovat sankce. Nic jiného nemá cenu očekávat.”


Co může ovlivnit rezoluce Parlamentního shromáždění Rady Evropy?

“Ale ona přece na nic nemá vliv. Ta rozhodnutí, která tato organizace přijímá, se mohou pověsit na zeď na záchodě. Jen bych se chtěl zeptat: kolik divizí má PACE – víc, než mají tanků armády DLR a LLR?

To všechno jsou halasná, vzletná slova, velmi nabubřelá, zasazená do jakýchsi údajně závažných dokumentů. Nehrají žádnou roli. Sankční tlak na Rusko se však kvůli tomu všemu bude zesilovat.

Stalo by se to bez ohledu na to, zda by Rusko bylo otevřeně nebo neotevřeně přítomno na území republik Donbasu. Na tom nezáleží.

Celkově není důležitá ani situace s Krymem. Jednoduše se rozhodli, že Rusko je lákavým kouskem dortu a  je potřeba jej sníst, a záminka se vždycky najde – ať už to je Krym, Donbas nebo omezování nějakých mýtických neexistujících gayů v Čečensku.”

A pokud jde o “okupaci” … Dříve Západ i Ukrajina uznávaly, že tam nejsou vojska”. Je možné považovat tuto rezoluci za PR, za jakýsi pokus o “pomoc”?
“Ano, je to jasný signál podpory režimu, který byl v Kyjevě nastolen. Ale znovu opakuji, na nic to nemá vliv. Vždyť nejsou žádné důkazy. Za čtyři roky neukázali ani jediný satelitní záběr přechodu ruské techniky přes hranice do těchto republik. No, přijali tuto rezoluci. Může se vytisknout a vyhodit.”

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová