Fenol, Macron a fake news

– vlk –
28.4.2018 KosaZostra čili vlkovobloguje.wordpress.com
Když jsem před třemi dny publikoval článek

Velkovýroba fake news

zdaleka mne nenapadlo, jak rychle se k této tématice zase vrátím a z  jakého pohledu.


Popravdě řečeno – ještě včera ve tři hodiny odpoledne by mne to nenapadlo. Jenže z mé mailové schránky na mne vypadl od kosíře DH kraťoučký mailík s jedním linkem a  dvěma screen shoty. S  tím, že by mohlo jít o námět na vtípek dne. Mohlo. Ale soudím, že bude lepší z  toho udělat dnešní hlavní článek Kosy, jakkoli bude nejspíše velmi krátký. Což určitě nebude na škodu. Těch dlouhých už byla celá přehršel. Změna nemůže vadit.

Než budu pokračovat v  nahozeném tématu, trochu odbočím. Až do USA. Tam hovořil ve středu francouzský prezident Macron v  Kongresu a  mezi zásadními hrozbami, před kterými stojí svět, zejména ten NÁŠ západní / záměrně pro všelijaké Jakuby Jandy a podobné sledovače a  vytvářeče všelijakých seznamů/ píši NÁŠ, protože jsme a budeme jeden jako druhý jeho součástí, zařadil tzv. fake news. Nevím jestli před nevratné klimatické změny nebo až po  nich, ale prostě je to podle něj celoplanetární hrozba. Které je přirozeně nutné – čelit.

Zatím se neobtěžoval sdělit jak. Naštěstí na snadné odpovědi jsou zde duševní giganti rozměru a významu už zmíněného Jakuba Jandy. Proč naštěstí? Protože nemají a  pevně doufám, že nikdy nebudou mít výkonnou moc. K prosazování svého jakobínsko-inkvizitorsko jezuitského chápání svobody práva na vlastní názor a jeho veřejnou komunikaci.

Ale nechme byznys partičku jménem Evropské hodnoty osudu. A  věnujme se dnešní tématice – zkrátka fake news jsou stále politicky in. Jako univerzální omluva pro všechny mocné, kdy se něco nepovede nebo zadře. Sami pro sebe si to vždycky dokáží bezvadně zdůvodnit právě oněmi tzv. vylhanými informacemi, které kdosi (však my víme kdo) vždycky a  včas, aby překazil nějaký ten jejich záměr zrovna páchat dobro ve velkém, překazil….

Jenže všeho do času. Žádná nálepka, žádný odsudek, žádný módní termín nezabírá na věčné časy. Dokonce ani skoro žádná pravda, s výjimkou přírodních zákonů, není pravdou univerzální a  trvalou. Snadno bych toto své tvrzení dokázal, ale nebudu marnit ani váš ani svůj čas. Prostě i  fake news se okoukají/okoukaly a šermování s nimi určitě ztrácí postupně význam. Smutná zpráva pro byznys Evropských hodnot jiné podobné snadnoživky…

Abych dal konkrétní příklad. Pravděpodobně jste zaregistrovali, že v jedné malé chemičce v  Děčíně došlo k  havárii a  do okolí unikl fenol. Kdyby náhodu ne, pak detaily naleznete zde.

Jádro informace je následující:

V průmyslovém areálu v Děčíně unikla ve čtvrtek ráno z cisterny na plochu jedovatá látka fenol. Při přečerpávání látky z cisterny se zřejmě protrhla hadice. Záchranná služba ošetřila nejméně 20 zraněných. Dva lidé jsou ve vážném až kritickém stavu.

Nic pěkného, ale jde o daň naší technické civilizaci, která se zkrátka bez využívání jedů a  nebezpečných látek neobejde. Což na druhou stranu s sebou nese rizika, která se, bohužel, sem tam stanou tragickou realitou. Nehodlám událost bagatelizovat, ale tak to prostě je. Všichni s  tímhle vědomím denně vycházíme na ulici a sedáme do dopravních prostředků, například, ačkoli víme, že podle statistik… se prostě jednoduše pár z nás už večer domů nevrátí. Abych uvedl ten nejobecnější příklad.

A takhle nějak to mám s tou fenolovou havárií… Za kterou mohla obyčejná protržená hadice. Možná jen nečekaný defekt, možná špatná a  riziková manipulace, možná obyčejný lidský šlendrián. Kdo ví? Já odpověď hledat nehodlám není proč.

V tom článku Seznamu je ovšem jiný fenomen, který, jak soudím, si bližší všimnutí zaslouží. Ano – fenomen fake news. DH mne upozornil, abych si neopomenul otevřít diskusi. Že to stojí za to a  aby mne navnadil, rovnou z ní poslal dva následující screen shoty:

Myslím, že  více  psát nemusím. Ty  screenshoty  říkají naprosto  dokonale  úplně  všechno a  lépe, než  kdybych přidal  dalších 1000 řádek.
Zkrátka věčné ostrakizování Putina a Ruska a zejména naprosto neuvěřitelná a vysloveně  primitivní agitační  kampaň, jak v případu Skripalj, tak Dúma, si začaly žít svým vlastním,   svými tvůrci nepředpokládaným životem. Účinek přesně opačný, než si slibovali!
Chápu, že pro slídiče z Evropských hodnot je nějaký únik fenolu někde v Děčíně (kde  to proboha je, zadejte to někdo do vyhledávače ať se mi to najde?!)  pod jejich  rozlišovací  schopnost, takže zasklili nejen jak text příslušného článku, tak tím pádem i diskusi, o Kose nehovoříc.  Ale kdyby přece, dám sem pro jistotu malou statistiku, kterou mohou brát jako, řekněme, reprezentativní výsledek své usilovné  práce. Asi  je moc nepotěší.
Pod článkem v diskusi je v okamžiku kdy tohle píši celkem 42 reakcí.
11 z nich se zaobírá nějakým způsobem tou havárkou. I když leckdy také všelijak.
Těch, kteří reagují ve smyslu toho, co je na obou screen shotech  24!! Tedy naprostá většina  z celé množiny reakcí.
Proč to uvádím?  Aby bylo jasné, co onen naprosto hloupý masážní tlak ohledně incidentu v  Salisbury a v Dúmě, plus raketová reakce Západu, mezi uživateli internetu, kteří se nějak zabývají internetovým zpravodajstvím a hodlají na něj reagovat, vygenerovala.
Jistě, Kolář, Janda, Máca a podobní šmokové nepochybně briskně odvětí – no vidíte, to je  další důkaz toho,  jak to tady Rusko a Putin mají obšancované a jak rozvracejí pomocí  trollů naši demokracii…  Ideologická zaslepenost vždycky najde nějakou expanzní uličku. Ale čísla hovoří celkem jasnou řečí a nelžou. To jen  jejich vykladači.
Říkáte,  že ta moje čísla zrovna moc nehrají?  Že  24+11 je jen 35 a nikoli 42, takže bych si měl zamést před vlastním prahem? Pokud jste alespoň občasnými návštěvníky Kosy, pak byste měli vědět,  že vlk si vždycky nechává něco pod rukou. Takže  i tentokrát!
Těch zbylých  7 diskusních příspěvků  tvoří  naprosto speciální  skupinku, kterou rozhodně nemohu a nechci pominout. Nepatřím k Evropským hodnotám a podobným. Ta zbylá sedmička komentů je soustředěna podle následujícího centrálního výroku, který nepochybně Jandovi a spol. a mnohým jiným bude mimořádně konvenovat:
A vzorný respondent dnešní doby se dočkal, kromě jiných, následujících odpovědí.
No jo no, pan Hanusch z Liberce se evidentně snažil „uvést věci na pravou míru“, aby vše bylo ideologicky správně, tak, jak požaduje dnešní doba a mrav…..  Jenže zase ty fake  news….   Že komunisti tady nevládli už v roce 1900…
Macron má pravdu  – ty  fake news jsou fakt nebezpečný!!! A nikdy jinak!
– – –