Rodčenkov se distancoval od dopingových obvinění proti Rusku!

Grigorij Rodčenkov, informátor WADA

– kou –
28.4.2018 CAS/TAS, RIA, PrvníZprávy
Bývalý šéf moskevské antidopingové laboratoře a informátor Světové antidopingové agentury (WADA) Grigorij Rodčenkov nepotvrdil část svých obvinění o dopingovém systému v Rusku.


Naprosto ohromující informace vyplynula ze slyšení před Mezinárodní sportovní arbitráží (CAS) zveřejněné na internetových stránkách soudu.

Neví a neviděl

Na jednání Rodčenkov uvedl, že nevěděl, kdo a jak se uskutečnil dodávku steroidního koktejlu „Vévodkyně” do zahraničních soutěží nebo do výcvikových táborů.

Informátor WADA podal zmatené svědectví, když to přišlo na koktejly (ve zprávě šéfa WADA McLarena se objevil lék metasteron a Rodčenkov uvedl, že tato látka nikdy v Rusku nebyla, a že zpráva obsahuje chyby).

Kromě toho bývalý vedoucí laboratoře uvedl, že nikdy nerozšiřoval tuto látku mezi sportovce, neviděl, jak ji sportovci berou, nemá informace o tom, že by byly instrukce k jejímu použití sportovci.

Když mluvil o skladě s „čistou” močí, Rodčenkov připustil, že se osobně neúčastnil sběru „čistých” vzorků a nebyl svědkem dodávek takových vzorků od sportovců.

Navíc informátor WADA uvedl, že nemá žádné důkazy o zásahu sportovců do postupu dopingové kontroly a do obsahu dopingových testů. Nicméně naznačil, že věděl, že většinu vzorků dodal jakýsi pan Velikodný v plastových sáčcích.

McLarenova nekonzistence

Profesor Richard McClaren, autor zprávy o „ruském dopingovém systému”, poskytl svědectví formou videokonference.

McLaren řekl, že se pokoušel potvrdit všechno, co mu Rodčenkov řekl, a proto komunikoval se svědky, jejichž osobnosti zůstaly důvěrné, a zkoumal řadu dokumentů a výsledky výzkumu.

Profesor řekl, že se pokoušel mluvit s ruskými sportovci a trenéry, ale souhlasili s tím, že budou odpovídat na otázky McLarena pouze písemně. Proto se, podle Kanaďana, nemohlo vyšetřování opírat o jejich svědectví.

Pokud jde o svědectví Rodčenkova, McLaren uvedl, že doktor byl „důvěryhodným svědkem”, protože byl v programu ochrany svědků. Zároveň Kanaďan poznamenal, že nevyužil deníky Rusa při vyšetřování.

Rozhodci CAS uvedli, že odkaz na deníky Rodčenkova jsou v první části McLarenovy zprávy, které mimo jiné sloužily jako základ pro podezření z účasti na dopingovém skandálu ruského ministra sportu Vitalije Mutka.

McLaren nedokázal vysvětlit nesoulad ve svém svědectví. Profesor rovněž neodpověděl, proč používal deníky, jejichž pravost nebyla ověřena.

Dopingový skandál

V roce 2016 Grigorij Rodčenkov pro The New York Times uvedl, že nejméně 15 ruských držitelů olympijské medaile v Soči bylo součástí ruského „dopingového programu”.

MOV vytvořil dvě zvláštní komise, které přezkoumaly vzorky ruských sportovců z olympijských her v Soči a studovali informace o možné státní intervenci v ruském antidopingovém systému.

Později MOV uznal vinnými 43 ruských sportovců, kteří se účastnili Soči, z porušování antidopingových pravidel, zrušili výsledky olympijských her v roce 2014 a doživotně jim zakázal účast na olympijských hrách.

Rozhodnutí bylo založena mimo jiné na svědectví Rodčenkova, který poskytl seznam „chráněných” sportovců, kteří pravděpodobně používali koktejl steroidů a na zprávě nezávislé komise profesora Richarda McLarena. Mezinárodní sportovní arbitráž později plně vyhověla odvolání 28 ruských atletů, odvolání 11 dalších sportovců bylo uspokojeno jen částečně. Ovšem mediální smršť o ruském dopingovém programu již stačila napáchat nezvratné škody.

Související: