Jako by je pohnojil

Jiří Jírovec
14. 4. 2018
Titulek je převzat ze hry Husaři, kterou hrál Werich s Horníčkem. Zázvorková tak mluví o několika vojácích, kteří “vyrostou” díky dopisu, kterým je Napoleon povýšil. Teď máme tři státníky, kteří si konečně “práskli”. Jako by jim sám bůh požehnal. Trump, Macron a Mayová se semkli jako vládci světa. Koalice ochotných vypadá lépe než individuální zásah. Utvořil ji Bush s Blairem a dalšími před válkou v Iráku v roce 2003. Vznikla na základě lží o ZHN. Bush tehdy řekl, že má informace od Blaira (tedy britských tajných služeb).


Dr David Kelly, britský expert na ZHN, prohlásil, že trailery, které byly ukázány veřejnosti jako mobilní zařízení pro výrobu ZHN, nemohou tomuto cíli sloužit. BBC zpochybnila tvrzení britské vlády, že Irák je schopen použít ZHN během 45 minut. Po obrovském nátlaku BBC uvedla, že její zdroj informací byl Dr Kelly. Ten prý neunesl tlak a spáchal sebevraždu.

Vojenská intervence vždy potřebuje záminku, která vytvoří potřebnou atmosféru ve společnosti. Před první válkou v Iráku bylo klíčovým momentem svědectví mladé Kuwaiťanky před Kongresem. Se slzami v očích líčila, že jako zdravotní sestra viděla, jak iráčtí agresoři vyhazují nedonošené děti z inkubátorů, aby je mohli odvézt jako kořist na sever.

Americká veřejnost se samozřejmě nasrala a nálada pro válku se ustálila na potřebné úrovni. Asi po roce zlovolní novináři vyštárali informaci o tom, že ona mladá žena byla dcera kuwaitského velvyslance v USA a vůbec v nemocnici nebyla. její vystoupení připravila jakási PR agentura.

Dnešnímu (14.4. 2018) bombardování Sýrie rovněž předcházela potřebná příprava. Asad prý použil chemické zbraně. Trojka světových vůdců okamžitě věděla, jak to bylo. Dokonce tak rychle, že to vypadalo, jako by to sami zorganizovali.

A zase se objevují lži. Vůdcové mluví o výzkumných centrech chemického programu, která měla být zasažena. Použitá terminologie má naznačit, že Sýrie vyrábí ZHN.

Zcela otevřeně lžou, že jim nejde o sesazení Asada. Syrská válka trvá již 7 let a USA s Francií se v ní angažují od začátku.

Media v podstatě potlačují otázku “proč by to Asad vůbec dělal?”. Byl přece pár hodin od ovládnutím Dúmy. Budiž přiznáno ČT k dobru, že zazněla, ale nebyla příliš rozebírána. Divák si mohl přebrat dvě možnosti – Asad je buď absolutní idiot a nebo ďábel.

Stejná otázka se týká Skripalova případu. Zde máme darebáka Putina. Proč by to ale dělal a navíc způsobem, který nutně vzbudí rozhořčení. A ještě tak blbě, že Skripal přežil. Proč by to Rusové, kteří potřebují oživit ekonomické vztahy, zejména s Německem dělali?

Od zmíněných vůdců dnes slyšíme mnoho krásných slov. Bohužel jim je těžké věřit již pouhý pozdrav.

V Česku si toho ani nevšineme. Umřel nám Miloš Forman.