Jen tak mimochodem: britští experti prý nedokázali zjistit původ Novičoku, ale ani je o to prý nikdo nežádal.

Jiří Baťa
4. 4. 2018

Že by byli Angláni až takové trubky, aby když už zjistí, o jaký plyn jde, že by už nezjistili odkud pochází? Psal jsem na jiném místě, že v Ústavu laboratoří tzv. DSTL v Porton Down, jsou studovány různé vlivy chemických, biologických a jiných radiologických materiálů ve vztahu na bezpečnost a stav britské armády. Tam se mj. v posledních letech také testoval britský předchůdce „Novičoku“, což je de facto látka pod označením VX. Testování a pokusy byly prováděny na morčatech.


Psal jsem rovněž o tom, že Vývoj a výzkum “Novičoku” byl pozitivní reakcí SSSR na vytvoření britského jedovatého „agent“ (plynu) VX, který sloužil jako model sovětským vědcům. “Rookie” je skupina „agentů“ modelovaných na základě VX nahrazením různých chemických skupin za účelem zvýšení jejich letality. Látky jako VR, Substance 33, A-232, A-234, stejně jako všechny typy „Novičoků“ jsou vysvětleny a popsány v článku na web stránkách University of Melbourne.

Ředitel Laboratoře obranné vědy a techniky (DSTL) v Porton Downu G. Aitkenhead k výsledkům jejich šetření lakonicky prohlásil, že „Byli jsme schopni látku identifikovat jako „Novičok“ a potvrdit, že jde o armádní nervový jed. Nezjistili jsme však přesný zdroj a původ, neboť nebylo naším úkolem říci, kde byla vyrobena, ale poskytli jsme vládě vědecké informace.“ Pozoruhodné je však konstatování pana ředitele DSTL, že prý „látka vyžaduje extrémně složité metody výroby a jen některé metody má k dispozici jedině stát“. Toto tvrzení je tak neskutečně naivní, že pan ředitel by za toto vyjádření měl jít zpátky do školy. Je to naprostý nesmysl, když zvážíme, že Novičok je schopen vyrobit každý zkušený chemik, pokud k němu zná příslušný chemický vzorec. Ten je ostatně dispozici takřka v každé odborné knihovně, viz také web stránky University of Melbourne.

Provedeme-li souhrn úkolů, které měly Laboratoře DSTL v Porton Downu zjistit, pak jediným pozitivním výsledkem je, že identifikovali použitý plyn jako „Novičok“, a  že jde o armádní nervový jed, což je za cca měsíc od samotné události jediné pozitivní zjištění v rámci vyšetřování útoku na S. Skripala a jeho dceru. Pro úplnost nutno dodat, že se tímto zjištěním potvrdilo lživé tvrzení o tom, že na území Velké Británie se dnes nenachází a nikdy nenacházela nervová bojová látka Novičok, alias A 234. To ovšem odporuje sebevědomému vyjádření ředitele Laboratoří když říká, že „Neexistuje žádný způsob, jak by se mohl (plyn Novičok) dostat od nás nebo opustit zdi našeho ústavu“. Dělá blbce z nás, nebo ze sebe pan ředitel? Jak by se mohlo něco dostat někam nebo opustit zdi ústavu, když to neexistuje?

Úplně na hlavu pak je vyjádření zmíněného ředitele, který odmítl obvinění Ruska, že by jed mohl pocházet právě z britské laboratoře Porton Down. Současně ale odmítl sdělit, zda laboratoř vyvinula Novičok nebo ho uchovávala. Paradoxní ovšem je, že Laboratoře obranné vědy a techniky (DSTL) v Porton Downu v  roce 2015 zkoumaly vliv toxických látek VX a VM na morčatech. Ironií je, že na základě výzkumu agentů VX a VM byly navrženy jako „začátečníci“ dvě morčata, která žila v domácnosti bývalého plukovníka GRU.

Protože laboratoře, díky svým „schopným“ laborantům byly schopny identifikovat pouze použitý plyn jako Novičok, ale už nikoli jeho původ, poskytly však vládě cenné vědecké informace, které mohou být vládě užitečné v dalším (ne)šetření případu Skripal. Podstatné však je, že když v laboratořích Porton Down byli schopni plyn Novičok identifikovat, asi by nebyl problém jej také vyrobit. Ale proč by to přiznávali, když by tím praskla bublina obvinění vůči Rusku, že? Jsou si toho vůbec Angličani, zvláště pak madam Mayová, vědomi?