Komu věříte?

Paul Craig Roberts
18. 4. 2018        PaulCraigRoberts

Po návštěvě syrského města Dumy si západní média začínají klást otázku, kdo si onu pohádku o tamním plynovém útoku vlastně vymyslel. Po rozhovorech jejich novinářů s očitými svědky z Dumy dokonce i zpravodajský mainstream poté, co od místních lidí slyší, že zde k žádnému plynovému útoku nikdy nedošlo, začíná o plynu pochybovat. Francouzská tisková agentura AFP, která je třetí největší agenturou světa, spolu anglickým internetovým deníkem Independent, publikovali články, vyjadřující pochybnost o tom, že 7. dubna byl ve východní syrské provincii Ghouta proveden útok s použím chloru či jakékoli jiné chemikálie.

Novinář agentury AFP hovořil se syrským studentem medicíny Narvanem Jaberem, který byl svědkem toho, co západní média označila za plynový útok: „Někteří pacienti toho dne trpěli astmatem nebo plícním zánětem. Dostalo se jim obvyklé léčby a někteří z nich byli posláni domů,“ řekl Jaber novináři AFP.“ Neprokazovali žádné symptomy po plynovém útoku. „Ale zrovna ve chvíli, kdy jsme byli s ošetřováním pacientů v jednom kole, přišlo sem několik lidí a postříkali pár lidí vodou – a několik dalších to filmovalo“.

Jaberovo svědectví se kryje s prohlášením dalšího lékaře z Duma, který hovořil s anglickým novinářem Robertem Fiskem z deníku Independent. Ačkoli tento lékař Dr. Assim Rabaibani nebyl očitým svědkem toho, co se 7. dubna na klinice událo, řekl Fiskovi: „Všichni lékaři, se kterými spolupracuji, vědí, co se stalo“. Podle jeho svědectví vytvořila toho dne intenzivní palba z děl mračna prachu, která pronikla i do podzemí a sklepů domů, ve kterých se lidé ukrývali.“ Postižení lidé sem přicházeli nebo byli přiváženi s problémem hypoxie, čili nedostatku kyslíku. Pak muž s bílou přilbou u dveří vykřikl PLYN a nastala panika. Lidé se začali polévat vodou, někdo to natáčel na video, takže ty záběry jsou pravé. Ale ti lidé na videu zachycení trpěli hypoxií – nikoli otravou plynem“.

Robert Fisk dále řekl, že místní lidé, se kterými mluvil, „nikdy nevěřili“ oněm pověstem o plynovém útoku. A Fiskovi řekli, že pohádky o chemických zločinech prezidenta Asada rozšířily skupiny ozbrojených islamistů, které uvěznily a zotročily tisíce lidí v provincii Ghouta, než ji osbobodila syrská armáda.

Agentura AFP zveřejnila i slova dalšího lékaře z nemocnice v Duma, který potvrdil, že onoho 7. dubna nepřijala jeho nemocnice ani jednoho pacienta se symptomem po chemickém útoku.

ALE francouský prezident Macron řekl, že má důkaz o tom, že syrský prezident Asad použil chlor proti civilistůn ve východní Ghoutě.

A britská premiérka Mayová řekla, že má balík informací, včetně zpravodajských, že za poslední plynový útok v Dumě je zodpovědný syrský režim.

Takže komu teď věříte?

Vybral a přeložil Lubomír Man