Objednatelé raketového útoku na syrskou leteckou základnu T-4 jsou známí


Eva Lisovská
10. 4. 2018         zdroj
Dnes v noci došlo k závažnému incidentu – syrská letecká základna T-4 (Tijas) byla vystavena raketovému úderu. Bylo oznámeno, že prostředky protiraketové obrany sestřelily minimálně 5 nepřátelských střel. Podle informací Ministerstva obrany Ruské federace nikdo z občanů RF v důsledku útoku neutrpěl. Co je zde nejzajímavější, je to, že k útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Spojené státy odmítly svou účast a izraelští představitelé odmítli poskytnout komentář.


“Ministerstvo obrany nyní na Sýrii neútočí. Ale i nadále pozorně sledujeme situaci a podporujeme pokračující diplomatické úsilí o pohnání k odpovědnosti těch, kteří používají chemické zbraně v SAR nebo jinde”, uvedl Pentagon.

Je to zábavné, ale ještě den předtím Trump slíbil na svém Twittru, že pachatelé vymyšleného “chemického útoku” v syrské Dumě budou potrestáni.

Je také příznačné, že po útoku se okamžitě aktivizovali teroristé DAEŠ, kteří se pokusili postupovat směrem k oblastem, nacházejícím se v poušti (dvou) okresů poblíž cesty Homs-Dajr-az-Zaur. Nuže, jak je tomu obvykle, projevili neobyčejnou informovanost o tom, co se děje.

Takže kdo ve výsledku zaútočil na syrskou armádu?

Ministerstvo obrany Ruska oznámilo, že viníkem nočního útoku je izraelské letectvo. Podle Ministerstva obrany RF zaútočily na letiště dvě izraelské F-15. Nevstoupily do vzdušného prostoru SAR, ale odpálily rakety z území Libanonu.

Mimochodem, Izrael nedávno již tuto základnu bombardoval, a sice v únoru 2018. Tehdy se syrským jednotkám vzdušné obrany podařilo sestřelit jeden letoun F-16, který se zúčastnil náletu.

I když je právě Izrael zapojen do současného útoku, není všechno tak jednoduché, jak by se mohlo zdát na první pohled.

Izrael byl jen vykonavatelem, který plnil instrukce třetí strany – USA. Podle expertů byl noční útok jen “pokusným králíkem”, jímž USA “oťukávaly” možnosti syrské vzdušné obrany. Šedivé hlavy Pentagonu jako by ověřovaly, zda stojí za to se pokoušet o něco většího.

Přičemž to neudělali sami, ale rukama Izraelců. Proč?

Protože se obávali, že budou opět přistiženi při podpoře teroristů, kteří útok očekávali už dlouho před tím, než začal. Ze strany mělo všechno vypadat jako pomsta – Izrael se prý mstí za minulé fiasko, a náhlá ofenzíva teroristů je jen “náhoda”.

Celkově byl plán teoreticky dobrý, jen škoda, že v praxi to bylo příliš okaté .

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová