P.C.Roberts: Na prahu války

Paul Craig Roberts
11. 4. 2018 blog autora
Nelze už pochybovat o tom, že kriminálně tupá vláda ve Washingtonu žene Svět do jeho poslední války. (ZDE)
Musíme tedy, jako Američané, počítat s možností, že máme ve Washingtonu choromyslnou vládu, která vede svět do záhuby.

TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ RUSKÉ VLÁDY:

Šíři se falešné informace o tom, že syrské vládní síly prý použily chlororových a jiných toxických látek. Poslední taková zpráva o chemickém útoku v Douma pochází ze včerejška. Tyto zprávy se připisují známým Bilým helmám, které už mnohokrát prokázaly, že pracují ruku v ruce s teroristy i dalšími pseudohumanitárními organizacemi, sídlícími buď v USA či Britanii. 

Před nedávnem jsme před možností takovýchto nebezpečných provokací varovali. Cílem těchto neopodstatněných lží je ochránit teroristy a nesmiřitelnou opozici, které odmítly jakékoli politické řešení problému. Musíme ještě jednou prohlásit, že vojenský zásah, vedený pod falešnou záminkou v Sýrii, kde ruské síly působí na žádost legitimní syrské vlády, je absolutně nepřijatelný a může vést k velmi vážným důsledkům.

(Originál prohlášení ruského ministerstva zahraničních věcí anglicky ZDE, rusky ZDE, německy ZDE, španělsku ZDE.)

Takto interpretuje zmíněné varování ruské vlády John Helmer:

„Když byla v Salisbury, Londýně a Haagu pošlapána vláda práva a ve Washingtonu nastolena vláda podvodu, zůstalo světu už jen právo síly. Stavka, jako nejvyšší velení ruských ozbrojených sil, se v pátek sešlo – a je připraveno. Ruské ministerstvo zahraničí v neděli ohlásilo „nejvážnější důsledky“. To znamená, že stačí jediná rána, vypálená na ruského vojáka, a jsme ve válce. Nikoli v info-válce, nikoliv v kybernetické válce, nikoliv v ekonomické válce či proxy-válce (válka, jíž se mocnost, jež válku vyvolala, sama neúčastní), ale ve válce světové (text ZDE)

Věřím, že situace není až takto kritická.

Ruský pohled na situaci je jednoznačný:

„Západu vládne gang násilníků a rváčů, podporovaný lživými a licoměrnými médií, zatímco západní veřejnosti byly vymyty mozky“. 

– The Saker (ZDE)

„Američtí generálové, na rozdíl od amerických politiků, médií a administrativy, mají však tento názor: Jestliže výsledek může být i katastrofální, je nutno takovéto riziko odmítnout“. 

– Gilbert Doctorow (ZDE)

S názorem Doctorowa nesouhlasí dva ze tří nejintelegentnějších ruských expertů. Třetím je americký profesor Stephen Cohen, který se, stejně jako já, obává, že arogantní Washington, až po uši zabořený ve své pýše, provokuje Rusko k válce.

The Saker poznamenal, že Rusové se nakonec shodli v názoru, že by bylo chybou smiřovat se i nadále s washingtonským lhaním, urážkami a inscenovanými událostmi, a rozhodli se takto: Jestliže Američané napadnou Sýrii, Rusko je ze Sýrie vyžene.

Doctorow má naopak za to, že jakkoli je Washington choromyslný, má Společný sbor náčelníků štábů rozumu víc a nebude s útokem na ruského spojence souhlasit.

Doufám, že má pravdu Doctorow. Nicméně s válečným štváčem Boltonem, sedícím v Bílém domě hned vedle Trumpa, který se zas těší pověsti tvrdého chlapíka, mám větší obavu z toho, co říká The Saker, než abych byl ukolébán tím, co říká Doctorow.

Jdou zprávy, jejichž pravdivost si momentálně nejsem schopen potvrdit, a totiž ty, že celá ruská vojenská moc se dnes nachází ve stavu vysoké pohotovosti – a ne tedy jen ruské vojsko v Sýrii. (ZDE)

Dnešní hrozby z úst Nikki Haleyové v OSN nepodporují Doctorowy naděje, že rozum ve Washingtonu nakonec přece jen převáží. Ta šílená bába totiž řekla, že USA zakročí proti „obludě“ Asadovi, ať už prý s posvěcením OSN, anebo i bez něj.

Tvrdý chlap Trump, sedící vedle šíleného válečného štváče Boltona, prohlásil, že na domnělý chemický útok v Sýrii přjde odpověď a bude to prý odpověď vedená silou.

„Nemůžeme jen tak projít hrůzy, kterých jsme všichni svědky… Nemůžeme dovolit, aby se tohle mohlo dít, zvláště když disponujeme silou Spojených států, která to může zastavit.“

Sýrie žádný chemický útok neprovedla – a na to bych klidně vsadil i svůj život. Avšak máme zde prezidenta, vyhlašujícího něco, co je bez faktů, a též cosi, „čeho jsme prý všichni svědky“.

Není tedy divu, že Rusové konečně pochopili, že je Západ ovládán gangem násilníků a rváčů, podporovaným lživými a licoměrnými médií, zatímco veřejnost Západu má beznadějně vymyté mozky.

Jestliže Doctorow nemá pravdu v tom, že společný sbor náčelníků štábů převáží nad šíleným prezidentem a jeho poradcem Národní bezpečnosti, směřujeme k válce. K válce, v níž USA nezvítězí.

Všimněte si, vážení čtenáři, že v západních médiích není o probíhající světové krizi ani zmínky. Na programu CNN i BBC je současným hlavním tahákem útok FBI na jednoho Trumpova právníka.

Překlad: Lubomír Man
(Zvýrazněno redakcí NR)