Bude Trump bombardovat Damašek čili je svět na pokraji války?

Ruslan Ostaško
11. 4. 2018         zdroj
Otázka, zda americký prezident nařídí bombardování Damašku a vojenskou intervenci v Sýrii se opět dostala na pořad dne. Není tomu tak dlouho, co jsem si s mnoha dalšími experty již kladl tuto otázku, proto má smysl se podívat na to, co se ve světě změnilo mezi těmito dvěma obdobími maximálního napětí, kdy se zdálo, že svět doslova balancuje na pokraji skutečné horké a možná dokonce jaderné války mezi velkými mocnostmi. To se jenom zdá, že Sýrie je daleko a že vlastně začínat skutečnou válku mezi USA a Ruskem kvůli Sýrii, nemá smysl. Geopolitická konfrontace má svou vlastní logiku, která se nevměstnává do obvyklých lidských představ o tom, co a proč má smysl dělat. 

Když byl v Sarajevu proveden atentát, který spustil setrvačník první světové války, také si málo kdo myslel, že je to možné, ale řetězec událostí, invektiv a odvetných opatření, které nakonec vedly k rozsáhlé válce, již nebylo možné přetrhnout a zastavit. Sýrie je takovým současným analogem tehdejšího Balkánu – je to také region se zvýšeným chaosem a region, v němž se překrývají zájmy téměř všech velkých geopolitických hráčů. Proto tedy může na syrské zemi vzniknout to nejžhavější místo, od něhož vzplane celý svět.

Doufám, že se to nestane, ale situace se může otočit jakkoliv. Jde i o to, že na druhé straně hledí, za oceánem, existují skuteční fanatici, pro něž je svět nemyslitelný nejenže bez USA, ale ani bez americké hegemonie. Jsou ochotni zničit celý svět, pokud se tento svět nechce podřizovat jejich přáním, a právě takoví fanatici, jako je například McCain, vždy najdou důvod pro válku. A důvod, spojený se Sýrií, není o nic horší než jiné, a dokonce nejen že není horší, ale má důležité přednosti, vždyť Sýrie je Blízký východ, fakticky “biblická země”, což má pro mnohé americké politiky důležitý ideologický význam. Považovali nás přece, už od dob SSSR, za všeobecné zlo, a to nejen geopoliticky, ale i morálně, ideologicky a dokonce i mysticky. Zároveň všichni považují USA za “zářící město na kopci”, za ztělesnění dobra a také všechno dobrého proti všemu špatnému. Nám se zdá, že hlavní fanatici jsou v DAEŠ. Ne, v USA je spousta hroznějších fanatiků, a nejen McCain je takový, je také mnoho mladých mccainů, kteří jsou ještě horší.

Včera v noci, když se v amerických médiích objevily zprávy, že Generální štáb USA za několik hodin předloží Trampovi seznam cílů pro úder na Sýrii, bylo v amerických sociálních sítích dost těch, kteří čekali na třetí světovou proti Rusku s pro mě nepochopitelným nadšením, zřejmě si myslí, že na onom světě je budou zdarma krmit rajským fast foodem nebo ještě něčím podobným. Holt, čtení jejich komentářů bylo děsivé. Děsivě mně bylo z jasného uvědomění si, že na planetě existuje velká jaderná mocnost, v níž je část obyvatelstva a část politiků, kteří jsou prostě blázni potrefení rusofobií a megalománií. Nebezpeční blázni.

Přičemž existují i zcela normální lidé, kteří nechtějí umírat, kteří nechtějí válku, z nichž mnozí hlasovali pro Trumpa a kteří psali, že budou usuzovat, zda se prodal globalistům nebo ne právě podle těch rozhodnutí, která přijme ohledně Sýrie. Minule to bylo stejné a Trumpův problém, který by možná ani nebyl proti tomu vážně “bouchnout” po Sýrii, spočívá v tom, že kromě rizika války s Ruskem bude mít velké problémy ve své vlasti a sice proč.

Významná část jeho voličů hlasovala pro něj právě proto, aby USA odešly z Blízkého východu a vůbec odevšad, a začaly utrácet peníze doma, ne na vojenské avantýry v zahraničí. Tito voliči Trumpovi neodpustí, pokud zapadne do té samé války, kterou velice chtěla rozpoutat Hillary Clintonová. Ale Trump chce i jít do druhého volebního období, takže pro něj bude každý takový ztracený hlas tragédií. A také je pro Trumpa a jeho sponzory válka … osobní obchodní katastrofou. Trump je přece vlastníkem turistických hotelů a jeho sponzory jsou stavitelé silnic, mostů a kanálů, letišť a další civilní infrastruktury – pro ně odvedení bilionů dolarů na skutečnou intervenci na Blízkém východě, i když nepovede k válce s Ruskem, znamená, že bilióny dolarů nedostanou oni osobně, protože nebudou existovat žádné megaprojekty v oblasti infrastruktury.

Zdaleka není náhodná ani následující shoda: Trump minulý týden řekl, že velmi brzy USA opustí Sýrii, což vyvolalo paniku v Pentagonu, CIA a médiích. Jednalo se o oficiální prohlášení, pak se uskutečnilo tajné jednání, podle něhož se údajně s Trumpem dohodli “zatím” ze Sýrie neodcházet, a už doslova o den později se vyrukovalo s fejkovým chemickým útokem v Sýrii. Trumpa se snaží všemi možnými způsoby udržet od odchodu ze Sýrie, a to i přesto, že ve srovnání s minulým případem, kdy USA zasadily raketový úder na syrskou leteckou základnu, se situace v samotné Sýrii výrazně změnila v neprospěch USA, což přiznávají dokonce i američtí experti.

Každým okamžikem se může všechno změnit, ale zatím se zdá, že Trump hledá jinou cestu jak ukázat sílu, aby jej doma moc nehryzli a aby se ani nezapletl do skutečného konfliktu s Ruskem v Sýrii. Je možné, že jako takový projev síly se mu podaří zapsat si na svůj účet útok izraelských leteckých sil na syrskou vojenskou základnu, ale pravděpodobně bude Trump nucen hledat ještě nějakou možnost něco pobombardovat bez mimořádných důsledků. Pokud se mu podaří zastavit americkou elitu, která chce hodně krve, pak válka nebude, ale pokud ne, měli bychom se radovat, že máme velmi dobrý jaderný štít. 

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová