Rusko: Máme důkaz o účasti Británie na provokaci v Ghutě! aneb Takhle si nechávají administrativ y USA a GB vyrobit fake-news, jako ospravedlnění agrese.

Igor Konašenkov, zástupce ruského MO

– kou –
14. 4. 2018 zdroj
Velká Británie se podílela na organizaci provokace s údajným chemickým útokem v syrském městě Dúmě, prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

 

„Je nám dostatečně známo, že od 3. do 6. dubna se na představitele takzvaných „Bílých přileb“ vyvíjel silný tlak z Londýna na urychlení realizace předem připravené provokace,“ citovala generála RIA Novosti.

Poznamenal, že se „Bílým přilbám“ naznačilo, že od 3. do 6. dubna podniknou bojovníci skupiny Jays al-Islam řadu silných dělostřeleckých útoků na Damašek, což mělo vyvolat reakci vládních jednotek, kterou by měly „Bílé přilby” využít k provokaci s údajnými chemickými zbraněmi.

Mayová chce útočit v Sýrii i bez souhlasu parlamentu

Konašenkov poznamenal, že ruské ministerstvo obrany má další důkazy, „které svědčí o přímém zapojení Velké Británie do organizování této provokace”.

Ministerstvo zahraničí Velké Británie se ohradilo a označilo obvinění ruského ministerstva za “lež”.

Přímí účastníci video natáčení „účinků chemických útoků“ v syrské Dumě řekli, že video “Bílých přileb” bylo vyfabrikováno, pokračoval Igor Konašenkov.

„Bylo možné najít přímé účastníky natáčení tohoto filmu a zeptat se jich. Dnes představujeme živý rozhovor těchto lidí. Obyvatelé Dúmy podrobně popsali, jak se vedly inscenované snímky, na kterých epizody se podíleli a co dělali,“ uvedl.
(Toto rozhovory odvysílala ruská televizní stanice Ru1dnes ráno v 5:00 hod. SEČ – pozn. red. NR – vd)

Ruští vojáci se mohli ujistit, že to byli stejní lidé jako na videu. Podle Konašenkova byli mezi nimi dva lékaři pracující v místní nemocnici na pohotovosti. Lékaři prohlásili, že „všechny oběti, které byly vzaty do nemocnice, neměly žádné známky otravy”.

„Během poskytování první pomoc do nemocnicě vběhli neznámí lidé. Někteří z nich s videokamerami. Tito lidé začali křičet, vyvolávat paniku a zalévat všechny vodou z hadice a křičeli, že všichni jsou ochromeni chemickými látkami. Pacienti a jejich příbuzní v panice začaly lít vodu na sebe,” řekl mluvčí ministerstva obrany.

Poté co bylo natočeno video, neznámí rychle zmizeli, dodal Konašenkov.

Na základě tvrzení “Bílých přileb” a jejich videa, že byli obyvatelé syrské Dúmy napadeni syrskou armádou bombou s chlorem, při čemž zahynuly desítky civilistů a stovky jich byly zraněny, se Spojené státy rozhodly k odvetě proti syrské armádě, do níž má být zapojena i Velká Británie a Francie. Tímto trestem má být masivní raketový úder.

– – –