Skripal, už konečně víme, díl 3. aneb … co vlastně konečně víme?

Michal Brand
8. 4. 2018
Tak je to tady. Konečně fundované, odborné vysvětlení, jak mohli Skripal a jeho dcera přežít otravu nervově paralytickou látkou, která je 8 x smrtelnější než nechvalně proslulý VX. Podle odborníka z britské univerzity v Leedsu, přímo profesora toxikologie na této univerzitě, je to díky tomu, že britské zdravotnictví je tak úžasné, že umí vyléčit i jistou smrt a zcela nezvratné patologické změny. V případě, že se ocitnete v epicentru výbuchu jaderné bomby, zavolejte si britskou záchranku, ta to umí vyléčit.


Škoda, že toto skvělé britské zdravotnictví (mimochodem, pověstně jedno z nejhorších v celém západním světě) nezaměří svoji pozornost i na politickou sféru západního světa a neprokáže, že i v politické sféře našeho světa je možné vyléčit snad pouze zdánlivě nezvratné, leč očividně patologické změny.

Skripalově neteři Británie odmítla dát vízum, takže nemůže přijet za svými příbuznými a vidět se s nimi. Telefon už asi Skripalově dceři britští zametači stop také nejspíše sebrali. Jistě ne proto, aby nemohla s nikým komunikovat, ale čistě proto, aby ji neotrávil Putin Novičokem propašovaným přes 4G signál.

Britové prý chtějí nabídnout Skripalovi a jeho dceři novou identitu. Tak snad Skripalovi nedopadnou jako kočka a morčata, která britští vyšetřovatelé tak dlouho nekrmili, až morčata pošla a kočku museli utratit, jak byla zubožená. Britové je pro jistotu rovnou spálili, aby nebylo možné udělat pitvu a zjistit skutečnou příčinu smrti a čím případně byla zvířátka otrávena. Sice mi nepřipadá logické, že Britové utratili zvířata, která nikomu nic nemohou vykecat, zatímco Skripala a jeho dceru v rámci změny scénáře nechali naživu, i když je na začátku zcela odepsali a tvrdili, že Novičok je nejsmrtelnější nervově paralytická látka v celém známém vesmíru – a teď najednou stačilo nechat je měsíc v klidu na lůžku, jak při vyvrknutém kotníku. Ale Skripala a jeho dceru můžou schovávat roky. Čas od času se „dozvíme“ z anonymních ale jistě dobře informovaných zdrojů, že Skripal potvrzuje, že ho otrávil Putin, samozřejmě Novičokem, případně Novičočkou nebo Novipohankou.

Hlavní je, že nyní nebude Skripal vypovídat a nebude moci nic vykecat. A časem Británie uvidí, co s ním. Třeba s ním havaruje auto. To se stává. R.I.P. Skripal.

Britové prý tak chtějí zabránit novým útokům na Skripala a jeho dceru. No, nevím, nevím. Před lety byl v Londýně otráven Litviněnko. Prý poloniem, které mu úplně nenápadně cvrknul do čaje ruský agent, který s Litviněnkem seděl na čaji v kavárně luxusního londýnského hotelu. Zajímavé je, že se tento ruský agent sám neotrávil. Musel být nesmírně odolný. Možná to tehdy byl Skripal, který prokázal svoji vysokou odolnost vůči nervově paralytickým látkám, tak proč ne vůči poloniu.

V pohodě tam seděl v báru s Litviněnkem, v nestřeženém okamžiku (když se nedíval ani Litviněnko, ani číšník, ani bezpečnostní kamery, ani nikdo z hostů) si nasadil protichemický oblek, plynovou masku, rukavice, vyndal z kapsy ampulku s poloniem, odšpuntoval, nenápadně z ampulky nalil Litviněnkovi do čaje polonium, sundal si atombordel, ampulku schoval do kapsy, plynovou masku si nechal, aby nevdechl výpary z Litviněnkova čaje s poloniem, a dál si v pohodě povídal s Litviněnkem. Poté, co Litviněnko dopil čaj s poloniem, ještě tento ruský agent pečlivě umyl a vytřel šálek od čaje, aby se snad neotrávil číšník nebo obsluha v kuchyni a bylo. Pak ještě tento ruský agent došel do lodnýnského bytu kriminálního oligarchy Berezovského, tam rozprášil polonium, protože i v bytě Berezovského se našly stopy polonia. A tohle všechno ruský agent přežil.

Tak odolný proti poloniu jako tento ruský agent jen tak někdo není. To nemohl být nikdo jiný než Skripal. Nebo jeho morče. Nebo ruská pohanka.

Pikantní je, že v té době tehdy také v Británii „záhadně“ onemocněl Jegor Gajdar, tvůrce destruktivních „ekonomických reforem“ jelcinovské éry. Gajdar ale odmítl léčení v Británii, na reverz uletěl do Ruska a tam se uzdravil. Možná by Skripal měl spíše uletět z Británie do Ruska, aby zvýšil svoje šance na přežití. Ale nemůže, chudák. I když je příklad Litviněnka, Gajdara i Skripalových morčat varující.

Ale dost!

Nebudu se tentokrát už vysmívat všem neustále se kupícím nesmyslům, lžím a pitomostem, které v rámci propagandistické operace pod falešnou vlajkou „Skripal, Novičok a Morčata“ vypráví britská vláda i další vrcholní představitelé evropské i americké politické scény, jako kdyby šlo opravdu jen o tyjátr. Nebudu se tentokrát vysmívat pitomostem, blábolům a lžím, které po politické nomenklatuře opakují bez špetky svědomí a bez špetky myšlení ti, kteří okupovali pozice kdysi vyhrazené novinářům a žurnalistům. Nebudu se tentokrát vysmívat té komedii, kterou již několik týdnů sledujeme.

Protože ono to vlastně legrační vůbec není.

Je to smutné.

Co je veselého na totální neschopnosti „elit“ přemýšlet samostatně? Na jejich neschopnosti vyhledávat a zvažovat fakta, vyvozovat závěry logikou a nikoli tupou, stranickou loajalitou? Co je veselého na tyjátru, jaký předvedli britská premiérka Mayová, britský ministr zahraničí Johnson, prezident Trump (kdysi vzbuzující naděje na pozitivní změnu), poslankyně Němcová, poslanci Farský, Gazdík, Kalousek, Fiala, kníža Schwarzenberg, Česká televize, idnes, Novinky, Lidovky a další a další? Kdybych měl vyjmenovat galerii nebo galérku všech západních „politiků“, „novinářů“ a „odborníků“, kteří správný „třídní“ a „stranický“ postoj povýšili nad prostý rozum, byl by tento článek delší než Zlaté stránky.

Kauza Skripal ukázala jedno – nomenklaturní elita moci a médií je neschopna myšlení, je neschopna diskuse, je neschopna jakékoli smysluplné debaty.

Ráno, když vstanou, odloží mozek a nasadí funkci. A s funkcí se nedá debatovat ani diskutovat.

Funkce nezná dialog.
Funkce nezná fakta.
Funkce nezná logiku.
Funkce zná jen „správnou stranu“ a „špatnou stranu“.

Očekávat možnost dialogu s nomenklaturními kádry nové „vedoucí úlohy strany“ je jak zpíval Karel Kryl: „ chceš hluchým vyprávět, co píseň znamená, a slepým, co jsou křídla labutí“.

Škoda, že je Karel Kryl již po smrti. Tak, jako jeho písničky povzbuzovaly, když jsem ho jako kluk poslouchal na Hlasu Ameriky a Svobodné Evropě (uprostřed škvrčení rušiček, které tehdejší nomenklaturní elita nasazovala proti „fake news“), tak, jako jeho písničky povzbuzovaly tehdy, kdy jsem je všechny uměl nazpaměť z tajně zkopírovaných magnetofonových pásek nahrávaných z propašovaných desek „ze Západu“, tak by snad i dnes povzbuzovaly zdravý rozum, zdravý lidský rozum, to obyčejné lidství k odvaze nerezignovat před umanutou tupostí těch dnešních nomenklaturních funkcionářů, těch dnešních nomenklaturních mloků.

Ale on by byl zase ‚na indexu‘. Zase bychom ho poslouchali jen ve vysílání „štvavých vysílaček“. Na ČT by měl stopku dnes jako tehdy. Vždyť se stejně ocitl na blacklistu jen pár měsíců po sametu. Stačilo, že si dovolil kritizovat Jeho Blahorodí Václava Pravdolásku I. (Jediného a Největšího)jeho klaku. A najednou nebyly žádné koncerty, žádná televize, v rozhlase v nejlepším případě dvě písničky, vyhodnocené jako neškodné (AndělMorituri te salutant). Zavřela se nad ním voda „svobodných médií“ rychleji než bahno normalizace o 20 let dříve.

Jak aktuální jsou přitom právě dnes slova Karla Kryla:
Nad mozkem poslušnost a nad rozumem víra
a správná příslušnost je víc než v botě díra,
mámu jsme zapřeli a brácha zapřel tátu,
někdo se vodstřelí a jinejm zlámem hnátu!

Žene vás čert, zas jdete jako ovce,
není to žert, už zvěř se stala z lovce,
přítel je skřet a nad rozumem víra,
vpřed, jenom vpřed, vpřed, jenom vpřed…
VPŘED! JENOM VPŘED!
A vpředu smrdí síra…