Ťagnibokovci vyhlásili oděskou tragédii 2. května 2014 za “den vítězství”

Vladimír Gladkov
30. 4. 2018       zdroj
Pochod 2. března v Oděse, který uskuteční ukrajinští pravicoví radikálové, bude oslavou masakru v Domě odborových svazů jakožto “bleskové protiteroristické operace”. Právě tak nazvali události na jaře roku 2014 zástupci nacionalistických skupin na tiskové konferenci v Oděse, informoval korespondent PolitNavigatora. Průvod se bude konat pod hesly “Ne kolaborantství”, “Ne terorismu”, “Oděsa – Ukrajina”, “Pro Ukrajinu ukrajinský pořádek”.


Podle organizátorů to není datum připomenutí obětí kterékoli ze stran, je to “den ustavení ukrajinského pořádku”, který se nacionalisté chystají každoročně oslavovat. Na tiskové konferenci také nazvali 2. květen “dnem vítězství Oděsanů”, který si zasloužili. Tehdy šly podle nich tisíce obyvatel Oděsy s ukrajinskými nacionalisty v předvoji.

“Je to náš den, nebude léty nivelizován žádnými bouřlivými manipulacemi, které se týkají obětí ruské propagandy – údajně nevinných lidí zabitých v Domě odborových svazů a tak dále. Skutečnost, že nyní je v Oděse mír a klid, potvrzuje, že tehdy byla provedena správná volba”, poznamenal hlavní mluvčí tiskové konference, nacionalista z organizace Svoboda Konstantin Vasilec.

Radikály dráždí, že všechna média vytrubují, jako by každého 2. května málem celá země seděla na sudu s prachem.

“Všichni začali mluvit o nějakých efemérních obětech, o efemérních lidech, kteří byli neznámo kým zabiti. Začaly vznikat mýty. A došlo k situaci, že každý rok o květnových svátcích dochází k reálným latentním pokusům legalizovat přívržence odvety proruských sil. Úřady naléhají, prý nikam nechoďte, budete je provokovat”, prohlásil svobodovec.

“Celé jaro 2014 jsme byli poučováni, že musíme najít kompromis, vyjednávat, bavit se a komunikovat. Dělali to všichni – bezpečnostní orgány, orgány státní moci i liberální kruhy”, připomíná Vasilec.

Podle radikálů byl masakr v Domě odborových svazů brilantní protiteroristickou operací.

“2. května 2014 se uskutečnila blesková protiteroristická operace. Byla provedena Oděsany, v jejichž čele stáli nacionalisté. Právě to nazýváme “ukrajinským pořádkem” – v mžiku udělat pořádek a nepřipustit zde DLR a LLR. Nyní je situace v zemi, ve městě daleko od “ukrajinského pořádku”, jakým ho my vidíme. Ale ty kroky jsou postupné. Další, kdo se dostane na mušku nacionalistů, bude oligarchát”, řekl Vasilec.

“Lidé, kteří šli do Domu odborových svazů, strávili tři měsíce pod ruskými vlajkami a uvědomovali si, že již byla zahájena anexe území a že Ruskem byla rozpoutána válka na východě Ukrajiny”, řekl.

Zároveň nacionalista poznamenal, že kdyby všichni odešli domů, nebyly by žádné oběti.

“Dospělí lidé si mohli pomyslet, když věděli, že mnohatisícový dav jde demontovat tábor na Kulikově poli, že by mohli jít klidně domů a ne sedět v Domě odborových svazů…”, prohlásil ťagnibokovec…

Podle vyjádření organizátorů, aby se zabránilo možným provokacím, se nacionalisté domluvili s oděskou policií. Pochod budou ochraňovat také tři stovky bojovníků Národní družiny z Kyjeva, Charkova a Dněpropetrovska.

“Všechno bude v nejlepším pořádku”, přislíbil Konstantin Vasilec.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová