Valerij Gerasimov pohrozil Trumpovi potopením amerických lodí ve Středozemním moři a nastal obrat!

Ruská flotila vyplula z Tartusu vstříc americké

– VK –
13.45.2018 AE News
Valerij Gerasimov pohrozil Trumpovi potopením amerických lodí ve Středozemním moři a nastal obrat! Američané se stahují, USS Donald Cook míří pryč od syrských břehů. Bývalý šéf izraelské rozvědky Nativ prohlásil, že USA nepůjdou do války s rovnocenným soupeřem. A v syrské Dúmě ruští chemici nic nenašli, ani stopy po chemickém útoku!

Hrozba války je prozatím zažehnána. A je to jen a pouze díky náčelníkovi ruského generálního štábu Valeriji Gerasimovi, který v noci ze středy na čtvrtek přes vojenského atašé v Turecku znovu poslal vzkaz NATO a americkému velení ozbrojených sil v Evropě, že v případě vypálení raket na území Sýrie provede ruská armáda odvetný útok na palebná postavení amerického námořnictva ve Středozemním moři. Právě Gerasimov už 13. března tohoto roku v předstihu varoval, že ruská GRU má autentické důkazy o tom, že teroristé ve východní Ghútě v Sýrii plánují zinscenovat chemický útok, ze kterého následně obviní syrskou armádu. Cílem Američanů je podle Gerasimova bombardování vládních čtvrtí v Damašku, sídla prezidenta Asada a ministerstev, odkud syrská a ruská armáda řídí operace. Valerij Gerasimov už tehdy na tiskovce uvedl, že na místě se nachází už v předstihu Bílé přilby s televizním štábem a satelitní přenosovou technikou. Podívejte se na video nahoře, které zachycuje vysílání ruské státní televize ze dne 13. března 2018.

Na důkaz odhodlání provést odvetu za případný americký útok předala ruská armáda americkým partnerům ve středu v noci pro výstrahu seznam výzbroje protilodních raket ruských ozbrojených sil na ruských základnách v Sýrii, které jsou připraveny k odpálení a k úderům na hladinová plavidla amerického námořnictva, ze kterých by byly odpáleny rakety, dělostřelecké granáty, nebo ze kterých by odstartovala letadla s cílem bombardování nebo raketového ostřelování syrského území. Generální štáb ruské armády tak Američanům tento týden ze středy na čtvrtek zopakoval stanovisko Valerije Gerasimova z 13. března, že ruská armáda provede odvetu i proti nosičům střel a letadel, tedy i proti největšímu plavidlu amerického námořnictva, letadlové lodi USS Harry S. Truman, která teprve míří do Středozemí.

Valerij Gerasimov, náčelník ruského generálního štábu.

A okamžitě nastala změna. Americký torpédoborec USS Donald Cook ještě v noci obrátil kormidlo a podle posledních informací míří pryč od syrského pobřeží [1]. Američané dostali jasný vzkaz z Moskvy, tak jasný a zřejmý, jaký naposledy dostali po rozmístění jaderných raket v Turecku v 60. letech minulého století, když tehdejší Sovětský svaz reagoval rozmístěním jaderných raket na Kubě. Tvrdý postoj ruského generálního štábu tak zvolil správnou a jedinou možnou variantu, které američtí neoconi a jestřábi rozumí, tedy postoj z pozice vojenské síly. Vzápětí došlo i ke změně rétoriky Donalda Trumpa, který dnes oznámil, že před případným útokem na Sýrii se nejprve chce poradit s americkým kongresem, a že prý nikdy netvrdil, že útok má přijít okamžitě, že prý ani netvrdil, že by měl vůbec kdy přijít. Američané pochopili, že Rusové nejsou Arabové nebo Iráčané, kteří se sesypou, když americká moc zachrastí zbraněmi a výhrůžkami. Je však nutné si postesknout, že takto tvrdá reakce přichází od Ruska až nyní.

S grázly nelze jednat jinak než z pozice síly

Není možné jednat s grázlem, který vás na ulici ohrožuje pálkou na baseball, pomocí diplomacie a partnerského dialogu, jak má ve zvyku Vladimir Putin. Řešení situace nakonec přišlo od Valerije Gerasimova a od ruské armády. To je na jedné straně skvělá zpráva, ale do budoucna to oslabuje pozici Vladimira Putina. Samotný Valerij Gerasimov by mohl jednoho dnes nastoupit na místo Vladimira Putina, protože Gerasimov je kádr opravdu velkého formátu. Nicméně jako politik těžko získá popularitu a podporu lidu, protože je málomluvný, nerad mluví na tiskových konferencích, kterým se vyhýbá a nemá takové charisma jako Vladimir Putin. Zároveň jako voják bude Gerasimov myslet i v politice z vojenského pohledu a existují oblasti, ve kterých je už dnes jasné, kde by se Valerij Gerasimov zachoval jinak než Putin. Kyjevský Majdan 2013, Východní Ukrajina a Sýrie. Z pohledu Ruska se Putinova politika už nikdy nebude opakovat, pokud Vladimir Putin jednoho dne v roli prezidenta skončí. A otázkou je, jestli je připravena cesta po odchodu Putina.

White Helmets v Sýrii, profesionální herci se zinscenovanými příběhy pro západní média.

Největším znakem problému byl únorový skandál v Deir Ez-Zor v Sýrii, kde Američané pozabíjeli podle různých zdrojů od několika málo žoldáků, až po více jak 300 nebo dokonce 500 dobrovolníků ruské polovojenské skupiny Vagner. Moskva tehdy dala od Vagnerovců ruce pryč, protože šlo o žoldáky, soukromou iniciativu. Jenže pravda je taková, že skupina Vagner je poměrně úzce propojená na současné či bývalé špičky sovětského generálního štábu a veterány z Afghánistánu z 80. let, kteří mají v dnešním ruském generálním štábu stále obrovskou, až dokonce glorifikovanou prestiž. A ze zdrojů z okolí Kremlu víme, že v kauze zabitých Vagnerovců v Sýrii došlo ve strukturách uvnitř v Moskvě k velkému pnutí mezi Vladimirem Putinem a generálním štábem. Není to poprvé, toto pnutí se poprvé objevilo již v roce 2015 při stažení Sergeje Strelkova z východní Ukrajiny. Už tehdy tam byl střet mezi Vladimirem Putinem a generálním štábem v tom, jaký pohled má Moskva brát na domobranu a dobrovolné sbory. Ty spory dodnes nezmizely, naopak se zdá, že se prohlubují.

Vladimir Putin hraje diplomatické šachy, ale nevšiml si, že partner na druhé straně šachovnice už má na rukách boxovací rukavice a chce hrát úplně jiný zápas a jinou hru

Už několikrát jsem mluvil a psal o tom, že Američané a neoconi zejména nepovažují Putinovu zdrženlivost a distingovanou diplomacii mezinárodního práva za projev moudrosti, ale naopak za projev slabosti. Pokud vás někdo mlátí na ulici zmíněnou bejzbolkou, jaký má smysl vést s ním dialog a dokonce ho nazývat partnerem? Do určité doby tohle funguje jako projev moudrosti Vladimira Putina, ale v určité chvíli už to může být interpretováno jako neschopnost nebo neochota používat silová řešení. A toto umí neoconi vycítit na sto honů. Pokud ucítí, že Vladimir Putin je diplomat, který se vyhýbá konfrontaci, i když k tomu má pádné důvody zachování světového míru, potom tohoto neoconi využijí a udeří na Rusko. Nejprve na jeho spojence jako je Sýrie a Írán, a poté i na samotné Rusko a jeho zájmy. Ve chvíli, kdy americký prezident vyhrožuje prezidentovi Ruska, že Vladimir Putin “zaplatí” za chemický útok a za podporu Bašára Asada, tak to už je situace daleko za čárou.

USS Donald Cook vyzbrojený raketami Tomahawk

 

Putin musí proti Američanům přitvrdit, čas mezinárodní slušné diplomacie skončil

V nejvyšší chvíli musel do věci vstoupit náčelník ruského generálního štábu a musel třísknout do stolu a vyslat Američanům symbol konfrontace jako v dobách Studené války. Nic se totiž nezměnilo, neoconi i dnes jako tehdy rozumí jen jediné věci, argumentům z pozice brutální síly. Nic jiného na ně neplatí, protože s diplomacií a s kecy o partnerech a dialogu si neoconi vytírají pozadí, sami jsme to viděli v kauze Skripal a právě teď v kauze údajného chemického útoku v Dúmá. Valerij Gerasimov tak pomohl vyřešit kritickou situaci, že poslal Američany do patřičných mezí. Problémem je, že neoconi si tento signál vyloží po svém, že Vladimir Putin má v generálním štábu jestřába, který nemá problém vrazit Američanům facku a američtí jestřábi se rádi rvou. Může tak vzniknout nebezpečná úvaha o tom, že když se podaří Rusko vyprovokovat a Putin nebude opět konat tvrdě, že ruští generálové mohou začít získávat vliv a v určité chvíli bude možné vyvolat válku s Ruskem i bez Putinovy asistence.

Bývalý šéf izraelské tajné služby tvrdí, že Američané nechtějí jít do války s rovnocenným soupeřem, protože vítězství by nebylo jisté

Zatímco v roce 2013 byla normalizace hrozby bombardování Sýrie zažehnána díky Putinově diplomacii, kdy se Rusko nabídlo, že zlikviduje zásoby syrských chemických zbraní, tak dnes se ukazuje, že americké jestřáby odehnal od Sýrie náčelník ruského generálního štábu poté, co si Donald Trump dovolil zaútočit na Vladimira Putina s poznámkou, že Putin “zaplatí”. Tohle byl nebezpečný signál, který změnil rozdané karty, protože zatímco dříve neoconi útočili na Sýrii skrze Bašára Asada, teď se cílem útoků už stává samotné Rusko a Vladimir Putin do takové míry, že Američané ještě včera chtěli bombardovat ruské základny v Sýrii, a to jenom kvůli tomu, že neoconi začali mít pocit, že Vladimir Putin je diplomat, který nepůjde do konfrontace s USA, která by přerostla v obrovskou válku. V té chvíli už nešlo nic dělat a musel zasáhnout Valerij Gerasimov a vstoupit do hry. Teprve po středečním zopakování jeho varování z poloviny března adresovanému americkému velení v Evropě došlo k ústupu amerických jestřábů.

Yakov Kedmi

Bývalý šéf izraelské rozvědky má jasno

Yakov Kedmi, bývalý šéf izraelské tajné služby Nativ, poskytl v pořadu “Večer s Vladimirem” (Solovjevem) svoji analýzu situace, proč Donald Trump nezaútočí na Sýrii a nebude riskovat válku s Ruskem. Takovou válku by totiž nešlo vyhrát a úderem na Sýrii by Trump pouze ztratil, nic nezískal. V této analýze má naprostou pravdu, ale bohužel má jednu vadu. Američtí prezidenti byli donuceni spustit už tolik válek, ve kterých nic nezískali, že to ani nejde spočítat. Nezáleží totiž na tom, jestli prezident USA něco něčím získá, ale častěji je to mnohem jednodušší v tom smyslu, že neoconi naopak prezidenty vydírají, co všechno by mohl prezident ztratit, pokud nebude neocony poslouchat. A když Donald Trump čelí doma tlakům, FBI prohledala kancelář jeho advokáta, neustále se každý snaží zpochybnit Trumpovu legitimitu jako prezidenta, tak v takové chvíli je prezident do značné míry ve vleku cizích povelů a instrukcí.
 

Ruští chemici kromě toho vyrazili do ulic syrského města Dúmá, které je již osvobozeno a rozhodli se prozkoumat nemocnici a místo údajného chemického útoku. Na místě provedli odběry vzorků, mluvili s pacienty, se svědky a nikde nenalezli žádné stopy po chloru nebo sarinu. Vůbec nic. Naprosto nic. Nikoho to nepřekvapuje, jedná se o hoax a zfalšované divadlo White Helmets (Bílé helmy), organizaci napojenou na britskou MI6 a americkou CIA [2]. Údajné důkazy, o kterých včera mluvil Emanuel Macron [3], se nachází zde. Celé svědectví a tzv. důkazy se opírají o videa a informace White Helmets, nikoho jiného. Žádní jiní svědkové neposkytli důkazy, celá zpráva se opírá pouze o materiály White Helmets. Cílem není nic jiného, než vyrobit záminku pro bombardování Sýrie. A je opravdu znepokojivé, že tuto eskalaci musel zastavit až na poslední chvíli náčelník ruského generálního štábu.

*České titulky ve videích zapnete tlačítkem “CC” v liště pod videi.

-VK-
Šéfredaktor AE News