Vraždící plyn a Lev Nikolajevič Tolstoj

Radim Valenčík
9. 4. 2018   blog autora
Asi ve čtvrté třídě ZDŠ jsme měli v čítance povídku Lva Nikolajeviče Tolstého “Chlapec a vlci”. Hledal jsem ji přes Google, ale nenašel. Škoda. Poučná. Tak to stručně převyprávím, jak jsem si zapamatoval:

Chlapec, obecní pastýř, hlídal stádo ovcí. Nudil se. Dostal nápad, jak se zabavit. Začal volat směrem k vesnici: “Pomóc! Vlci!”. – A vesničané přiběhli na pomoc. Žádní vlci tam nebyli, a tak se vrátili. Za pár dní to chlapec udělal znovu. Vše se opakovalo. Jenže za dalších pár dní vlci skutečně přišli. Chlapec volal a volal, ale nikdo z vesničanů už nepřišel. Vlci poničili stádo a chlapec od vesničanů dostal, co si zasloužil. – Tak nějak stručně to, co mnohem lépe a poutavěji napsal velký ruský spisovatel.

Současná realita je mnohem dramatičtější:

– V roli chlapce vystupují ti, kteří mají obrovskou moc.

– Ničení stáda ovcí organizují sami a od ovcí přecházejí i na vesničany, jdou přes mrtvoly.

– Nesvádějí to na vlky, ale na medvěda, znovu a znovu; domnívají se, že vesničané jsou úplní hlupáci, což je ovšem to, proč prohrají a dopadnou špatně.

– Nedošlo jim, že vesničané je už dávno prokoukli a že jejich trapné volání už neberou; jen zatím neví, jak se zla, kterého jsou oni nositeli, zbavit.

Velký spisovatel by tuto situaci nepochybně dokázal ztvárnit velmi barvitě. Já mohu jen dát doporučení, přát či konstatovat:

1. Trumpovi bych doporučoval si Tolstého povídku přečíst, pokud možné také jeho “Válku a mír” (což je přesnější překlad než “vojna a mír”, případně se alespoň podívat na příslušný americké, když ne přímo ruské zfilmování (nejlépe obojí).

2. Našinci bych doporučoval podívat se na starší, ale výborné německé video, lepší než “Česká soda”:

http://radimvalencik.pise.cz/3449-nemecke-video-lepsi-nez-kdysi-ceska-soda.html

3. Všem z nás, abychom si připomněli, co je to “chucpe” (ve smyslu návaznosti na novičok):

http://radimvalencik.pise.cz/5601-zlom-v-kauze-skripal-prvni-statecni-vzdoruji-moci.html

4. Slovákům přeji, ať odhalí celé pozadí hnusné vraždy dvou mladých lidí i jejího zneužití.

5. A já se znovu opakuji, ale současně dávám k zamyšlení, zda to opravu není takto:

To už není jen překrývání lumpáren ještě většími lumpárnami, tj. vyvoláváním stále větších a nebezpečnějších konfliktů bez ohledu na oběti. Obávám se, že to je poslední tažení těch, co se v závěrečné části svého života dostali k centru moci, cítí blízkost smrti a chtějí do pekel vzít celé lidstvo v šílené naději, že i tam budou moci pokračovat v demonstrování své moci nad námi. Vypadá to jako šílenství, ale je to jen stařecké selhání racionality a morality utvrzované skupinovou stupiditou, která se nachází své slouhy a poskoky, kteří kvůli své kariéře obětovali svůj rozum i morální zábrany.

P. S.: Babiš tuto šílenou možnost podcenil a hodně na to doplatí. To se může stát každému, kdo tomuto zlu začne sloužit, třeba i “nejmocnějšímu muži planety”, který, jak se zdá, je na tom hůř než ti v “moci bezmocných”.

 – – –

   

Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/5610-vrazdici-plyn-a-lev-nikolajevic-tolstoj.html