Hlava zastoupení EU na Ukrajině: Kyjev nemá perspektivu na členství v Evropské unii

13. 5. 2018    zdroj
Ukrajina nemá perspektivu na členství v Evropské unii. Toto bylo uvedeno na diskusním fóru “Evropská volba na Ukrajině po revoluci důstojnosti: možnosti a problémy”, řekl Hugh Mingarelli, hlava zastoupení Evropské unie na Ukrajině. “Turecko a balkánské země jsou jedinými zeměmi, které vyjednávají o vstupu do Evropské unie. Mají jasnou vyhlídku na členství v EU. V případě Ukrajiny neexistuje perspektiva na členství v EU”, uvedl velvyslanec.


Podle něj má dohoda o přidružení mezi Ukrajinou a EU za cíl přispět k politické asociaci a hospodářské integraci, ale nevytváří vyhlídky na členství v EU.

“Je to velké zklamání pro naše ukrajinské partnery, protože by chtěli mít perspektivu na členství v EU, ale nyní z mnoha důvodů Evropská unie neměla možnost jim nabídnout tuto perspektivu”, zdůraznil.

A dnes Mingarelli prohlásil, že proces privatizace státních podniků na Ukrajině je třeba zrychlit.

Dříve EU omezila vstup pro občany Ukrajiny.

Připomeňme si, že bezvízový režim s EU bylo hlavním tématem pro vnitropolitické vychloubání se prezidenta Porošenka. 5. ledna se znovu pochlubil “bezvízovým stykem” a znovu “se navždy rozloučil s Ruskem”. Ve skutečnosti Evropa využívá práci ukrajinských migrantů a nemá v úmyslu doopravdy realizovat integraci.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová