Independent: Trump připomíná Jelcina a pro USA to je velmi nebezpečné

14. 5. 2018      zdroj
Expertka na americko-ruské vztahy Ruth Deyermondová se domnívá, že způsobem vládnutí Donald Trump připomíná Borise Jelcina. Zejména se podle jejího vyjádření šéf Bílého domu snaží využít vojenskou operaci k odvrácení pozornosti od svých vlastních problémů a upevnění image. Výsledkem je, že jeho chování vede k oslabení mezinárodní autority USA, tvrdí Deyermondová ve svém článku v The Independent.


Mimořádně nepopulární a rostoucímu skandálu čelící hlava státu zatahuje svou zemi do vojenské operace, v níž někteří vidí pokus o odvedení pozornosti kritiků od vlastních problémů. Jeho vítězství ve volbách se připisuje zákulisnímu působení vlivné mocnosti, která je podezírána z použití prezidenta k prosazení vlastních zájmů, píše v The Independent expertka na americko-ruské vztahy na Royal College v Londýně Ruth Deyermondová.

Podle ní musí vládnutí Donalda Trumpa u Rusů, kteří si pamatují 90. léta, vyvolávat známý pocit. Je často srovnáván s dalšími postavami v americké historii, včetně prezidenta Richarda Nixona. Ale pravděpodobně “nejpozoruhodněji podobnou” postavu najdeme v minulosti nikoliv USA, ale Ruska – je jí první prezident země, Boris Jelcin.

Stejně jako Trump byl Jelcin “velmi kontroverzní postavou, politickým pouličním bojovníkem”, který přežíval díky rozeštvávání nepřátelských táborů a složitým pracovním vztahům s lidmi uvnitř i mimo státní aparát. Ruský prezident byl považován za charismatického a neobvyklého politika, který miloval politické drama a divadelní vystoupení na veřejnosti, o čemž svědčí jeho slavné vystoupení na tanku v srpnu 1991, připomíná autorka článku.

Zpočátku se Jelcin, přinejmenším v očích svých obdivovatelů, zdál být člověkem schopným radikálně reformovat korupční a neúčinný politický a ekonomický systém. Místo toho byla ale jeho vláda kritizována za provádění kurzu, který umožňoval superbohatým bohatnout na obyčejných lidech. V důsledku toho byly demokratické procesy v samotném Rusku diskreditovány a důvěryhodnost země v zahraničí byla podkopána. Mnoho podobných obvinění zaznívá na adresu stávajícího šéfa Bílého domu a podobné předpovědi se dělají o politické budoucnosti Ameriky, poznamenává Deyermondová.

Přiznává, že k historickým analogiím se musíme chovat opatrně. Před nástupem k moci nebyl podnikatel Trump spojen se státní správou. Jelcin naopak měl mnohaleté politické zkušenosti, ale jeho schopnost vést “byla zničena alkoholismem”.

Ale ačkoli rozdíly je možné najít snadno, u dnešního Washingtonu a Moskvou před 20 lety jsou společné rysy, které nelze ignorovat. Jedná se především o vliv obou prezidentů na mezinárodní situaci, zdůrazňuje článek.

Trump oznámil nečekané rozhodnutí udeřit na vojenská zařízení v Sýrii poté, co FBI prohledala kancelář jeho právníka Michaela Cohena. To vedlo kritiky k myšlence, že toto rozhodnutí nebylo způsobeno ani tak situací v blízkovýchodní zemi, jako přáním hlavy Bílého domu odvrátit pozornost od vnitropolitického skandálu.

Přání využít armádu k posílení své prezidentského image na pozadí vnitřní politické krize připomíná rozhodnutí Jelcina zahájit “malou vítěznou válku” v Čečensku “. Tento konflikt však nebyl ani vítězný, ani malý, připomíná Deyermondová.

Sporné volby jsou další oblastí, kde lze nalézt podobnost mezi Jelcinem a Trumpem. Během těžké kampaně v roce 1996 zřejmě ruský prezident využil americkou pomoc. To dalo kritikům důvod hovořit o tom, že USA zasáhly do hlasování, aby dosadily k moci svou “loutku”.

Dnes existuje rozšířený názor, že ruská vláda “zasáhla” do amerických voleb, aby zajistila vítězství “preferovaného kandidáta”. Toto stanovisko je “katastrofické” nejen pro samotného Trumpa, ale i pro postavení Ameriky ve světě.

Důvodem je jedinečná úloha, kterou hrají USA v mezinárodní politice. Po skončení studené války se americký stát přece stal “politicky, ekonomicky a vojensky nejsilnějším ve světě “.

Autorita USA závisí na dvou faktorech: pověsti amerického vedení v mezinárodních záležitostech a schopnosti prezidenta účinně řídit svou vlast. Když, jako je tomu dnes, oba tyto faktory vyvolávají pochybnosti, americký vliv klesá. Výsledkem je celosvětová nejistota a zvýšení rizika, že země, které usilují o ještě větší podkopání světového statusu Ameriky, se mohou pustit do zahraničněpolitické avantýry, soudí autorka.

Konec moci USA byl předpovězen dlouho před Trumpovou vládou. … A nepředvídatelná trajektorie oslabení Washingtonu na mezinárodní scéně za současného prezidenta urychlila tento proces, v důsledku čehož se svět stal nestabilnějším a méně bezpečným.

“V padesátých letech minulého století prošel Sovětský svaz procesem destalinizace, aby napravil chyby minulosti. Washington naléhavě potřebuje začít “dejelcinizaci” ještě před tím, než bude poškozena mezinárodní pozice USA. Nicméně je v tomto okamžiku pravděpodobnost tohoto velmi malá”, uzavřela Ruth Deyermondová.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová