Jan Schneider: Skutečně originální brexit!

Jan Schneider

– rp –
28.5.2018 PrvníZprávy
Současná britská pozice není tuctová, a málokdo jí rozumí, včetně Britů samotných. Odchází sice z EU, ale celý ten dlouhý proces pouze ilustruje význam rčení, že to „nemá kraja konca“. Píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Jan Schneider.


Britové jsou ke všemu ještě originální. Nejlepší obranou je útok, a tak se rozhodli ten zmatek akčně překrýt. Se Skripalovými se to příliš nepovedlo, přestože začali ambiciózně a podařilo se jim pobláznit mnoho dalších vlád, nakonec se to jako bumerang vrací k tomu, kdo to celé vlastně spustil.

Teď se však na to rozběhli ze dvou stran a zdá se, že úspěch nemůže uniknout. Rozhodli se totiž zrekvírovat špinavé ruské peníze, které kazí jinak dobrou britskou pověst, a když se jim to podaří, bude mít Británie in puncto praní špinavých peněz pověst už dobrou, myslí si v City.

Z jedné strany se rozvášnila vláda. Vyzvala ji totiž nějaká poslanecká komise, aby zesílila dosud laxní boj proti přílivu ruských špinavých peněz do Londýna. Tuto cestu prý využívají kleptokrati kolem prezidenta Putina k praní peněz a obcházení protiruských hospodářských sankcí, což vposledku nahrává režimům, které by mohly poškodit Británii i její spojence a umožňují Putinovi podvracet mezinárodní systém, založený na pravidlech!

Ještě nemáte dost? Tak poslouchejte dál. Cituji ze zprávy ČTK, aby si někdo nemyslel, že to je nějaká vyfejkovaná hybridní desinformace: „Spojené království musí dát jasně najevo, že korupce pramenící z Kremlu už není vítána na našich trzích a že budeme jednat,“ uvedl konzervativec Tom Tugendhat. To fakt řekl, že korupce z Kremlu už (!!) není vítána, aby si ti naivkové nemysleli, že když odjinud špinavé prachy vítány i nadále jsou, tak že ty ruské od nynějška nesmrdí. Smrdí! Tak jsou Britové zásadoví, protože reprezentují „mezinárodní systém, založený na pravidlech“!

Poslanci dále poradili premiérce Mayové, aby „v boji proti praní špinavých peněz z Ruska spolupracovala i s Evropskou unií, zeměmi skupiny G7 a Spojenými státy“. V jiných případech to ale zřejmě neradí, aby to nerozvrátilo „mezinárodní systém, založený na pravidlech“.

Ministerský náměstek bezpečnost Ben Wallace řekl, že Británie využije „všechny nástroje, které má k dispozici, aby si došlápla na ty, kteří ohrožují naši bezpečnost“. Tvářil se přitom asi odhodlaně, i když možná trochu přešlapoval a koukal se, kam šlapou jiní. Jo, a ruští oligarchové podezřelí z korupce budou podle Wallaceho muset například vysvětlit, jak přišli k penězům, kterými financují svůj luxusní životní styl v Británii. Ruští oligarchové, řekl Wallace, o jiných nemluvil.

Z druhé strany se pak rozvášnil opoziční lídr Jeremy Corbyn. Británie peníze nutně potřebuje, protože brexit není zadarmo, a letos ji prý bude stát nejméně 27 miliard liber. To mají ty náklady nést pracující? Kde ty peníze vzít? Přitom podle jakýchsi odhadů se v Británii ročně nelegálně „vypere“ trojnásobek! Což se tedy mrknout na zoubek podezřelým zahraničním investorům? Ať prokážou, že majetek nabyli čestně!

A hle, poziční i opoziční aktivity se slévají, nastává synergický efekt, a vláda už se všeobecným požehnáním dělá seznam nedůvěryhodných investorů! A aby nebylo mýlky, aby se uklidnili všichni ti sponzoři politických stran, protagonisté vojenskoprůmyslového komplexu, obchodníci se zbraněmi a další reprezentanti „mezinárodního systému, založeného na pravidlech“, tak nejen na čelných, ale i na dalších místech seznamu podezřelých investorů budou Rusové. Jak by řekl Jaroslav Hašek, otrávili jste nám Skripala, tady máte přes držku!

Ajta, vidím hrozné věci, a to nejsem věštec! Takto může pohovořit lecjaký praktik, který si nedělá iluze a netvrdí, že to svět se mýlí, když neodpovídá jeho představám. Ruští oligarchové již stahují své investice z Británie a peníze prohánějí daňovými ráji a nespolupracujícími teritorii, tak drahými „mezinárodnímu systému, založenému na pravidlech“! Podle agentury Bloomberg prý negativní důsledky brzy pocítí britské obyvatelstvo, zejména v ochablém sektoru služeb.

A pointa, kdo se bude chechtat? No přece ten Putin, proti němuž celý ten blázinec Britové spustili! Oligarchové totiž docení Putinovu nabídku, aby přišli i s penězi domů, že je finanční úřady vlídně přivítají, i když pak – na rozdíl od „mezinárodního systému, založenému na pravidlech“ – budou holt muset dodržovat ruské zákony, ale zase na druhou stranu, peníze tam budou mít zřejmě ve větším bezpečí.

A Britům zůstane pouze ta originalita, ale ve stylu Karla Havlíčka Borovského: „Není nad původnost! Každý po ní touží: lidé chodí přes most, to já půjdu louží.“ Končí komentář Jan Schneider.

Související: