Proč jsou Putinovy ​​metody lepší než Stalinovy

Rostislav Iščenko
29. 5. 2018        zdrojzdroj
Pokud byl rok 1991 pro Rusko obdobou roku 1941, pak dnes je rok 1943. Ruský politolog, prezident Centra pro systémovou analýzu a prognózu Rostislav Iščenko se domnívá, že Rusko dnes zažívá přelomový moment ve své obnově po porážce v roce 1991. Pokud se důsledky kolapsu země v 90. letech 20. století srovnají s vojenskou katastrofou roku 1941, pak dnes nastává doba zásadního zlomu. Autor poukazuje na nepopiratelné úspěchy Ruska v obnově zemědělství a rozvoji infrastruktury, obnovení armády, úspěchy v zahraniční politice.


Současně varuje před prováděním paralely mezi osobnostmi Putina a Stalina. Stalin působil v jiných historických podmínkách a jinými metodami. Na základě jednoty lidu po krvavé občanské válce Stalin zvedal zemi na úkor mimořádného úsilí za hranicí vypětí a s naprostým potlačením odlišně smýšlejících. Zákaz diskuse ve společnosti nevyhnutelně vede k tomu, že všechny pozice jsou obsazeny dogmatiky a kariéristy, což nakonec vede k porážce.

Putinovi se podařilo dosáhnout úspěchu bez zákazu odlišných názorů, ideologizované propagandy a politických represí. Lidé, kteří tvrdě kritizují Putina, jednoduše zapomněli, jak žili před osmnácti lety. Ale kritizovat jim nikdo nebrání.

Úspěch Ruska v oblasti zahraniční politiky je podle autora způsoben tím, že Putin neusiluje o vnucování svého názoru partnerům, ale zapojuje je do vzájemně výhodného partnerství. Možnost takové politiky naznačuje, že v Rusku vznikla zdravá a rozvinutá společnost.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová