Kdyby

8. 5. 2018, Petr Ďoubalík

Odhalení sochy maršála SSSR G. K. Žukova v německém Karlshorstu

Napadla vás někdy čistě hypotetická otázka, jak by asi vypadala dnešní Evropa, kdyby 2. světová válka nebyla, ale naopak, místo ní by došlo k rozvoji všestranné spolupráce mezi Německem (a ostatními evropskými státy) a SSSR?

těsně po odhalení busty maršála Žukova 8. 5. 2018

Mně to znova přišlo na mysl před chvilkou, když jsem viděl zprávu o tom, že v německém Karlshorstu dnes odhalili památník maršálu SSSR Georgiji Konstantinoviči Žukovovi (1896 – 1974). Hmmm, u nás podobné památníky natíráme na růžovo, měníme (Dukla…) nebo likvidujeme…

Zde je video z dnešní slavnosti, po proslovech je busta odhalena přibližně na třicáté minutě:

Rozšiřující učivo:

Berlín – Karlshorst, zde byl 8. 5. 1945 pozdě v noci, ve 22:43 (seč), resp. 9. 5. 1945 v 0:43 (moskevského času) podepsán akt bezpodmínečné kapitulace nacistického Německa.

Dnešní info o zneuctění pražského památníku maršálu Koněvovi zde

maršál Koněv v Praze před pražskou ostudou

Info o výměně soch památníku v Dukelském průsmyku najdete zde

V roce 1984 jsem absolvoval akci, na kterou se nezapomíná. Říkalo se tomu, myslím, “Pochod vysokoškoláků na Duklu”. Každá škola volila svoji trasu a přesunový prostředek. My jsme na běžkách projeli 140 km od Nové Sedlice přes Kremenec (trojmezí ČSSR, SSSR, Polsko) a po hranici až na Duklu. Spali jsme pouze pod přístřeškem z celty, na tenoučké karimatce, vařili na lihovém vaříku, celou cestu prošlapávali stopu v hlubokém sněhu, teplota trvale mínus 10 st. C. Omrzl mi tenkrát palec na noze, z nádraží jsem šel rovnou do nemocnice pod kudlu. Ale byla to krásná jízda a na jejím konci setkání s mnoha kamarády, kteří přijeli z jiných směrů. Když jsme se fotili u památníku, ani ve snu nás nenapadlo, že ho jednou nějací machři vymění.

Foto současného památníku a vpravo památník v roce 1984 (včetně mé omrzlé maličkosti). Koho by spanilá jízda roku 1984 zajímala, najde více zde

fotokoláž, zdroje: ČTK a archív autora (Ďouba)