Krymský most je střežen důkladněji než Kreml a jaderné elektrárny

25. 5. 2018       zdroj
Otevření Krymského mostu bylo poznamenáno skutečnou hysterií na Ukrajině i u některých “západních partnerů”. Například jeden z amerických “expertů na zahraniční politiku”, novinář Tom Rogan navrhl otevřeně na stránkách oficiálního listu Washington Examiner, aby byl “most rozbombardován”. Co píší ukrajinští patrioti je vcelku také jasné. A to všechno by mohlo být snad i komické, kdybychom si neuvědomovali, že Ukrajina už několik let používá teror jako skutečnou politickou metodu. Postačí připomenout potravinovou blokádu Krymu a výbuch sloupů elektrického vedení, aby byl poloostrov zbaven elektřiny, zadržení rukojmích posádky rybářské lodě Nord atd.


Takže otázka o tom, jak bude chráněn most, je bohužel na místě. A odpověď na ni je a je zcela jasná. Krymský most je strategický objekt. Přičemž ve strategicky významné oblasti Ruska. A proto je více a důkladněji chráněn, než nějaká jaderná elektrárna.

Když máme mluvit konkrétně, most je dnes střežen ze země, ze vzduchu, na vodě i pod vodou, ba dokonce i z vesmíru. Ochranu představuje nejen množství pozorovacích stanovišť, ale také družice na oběžné dráze. V akvatoriu mostu provádějí pravidelné hlídky válečné lodě Černomořské flotily. Vojenská letadla, patřící Černomořské flotile a Jižnímu vojenskému okruhu, hlídkují nad mostem.

Pod vodou je bezpečnost mostu před diverzemi chráněna systémem Plavnik a sítí sonarů. Je tam také systém Amulet-M se zvukovým signálem s takovou intenzitou, že diverzantovi bude velmi špatně, když se k mostu přiblíží. Doslova a do písmene, až po krev z uší.

Pokud jde o pozemní stráž, most je pokryt hned několika systémy. Jsou mezi nimi S-400 Triumf, Pancir-C1, Bastion a Bal. Celkově lze říci, že pokud se někdo přece jen rozhodne “bombardovat most”, pak k mostu prostě nikdo nedoletí, protože bude dlouho před nebezpečným přiblížením se sestřelen.

Mimochodem, pro univerzální ochranu je v Kerči vytvořena samostatná speciální námořní brigáda Rosgvardii. S hlídkovým systémem na nových vojenských člunech Gračonok. A to vše není úplný seznam jednotek a zařízení, jež se podílejí na ochraně mostu.

A mimochodem, tato činnosti má také politický význam. Všechny hrozby o “zničení mostu” poskytly našemu státu možnost, aby mírovou cestou předvedl svou vojenskou sílu. Aby ukázal, jak je nyní naše armáda modernizována. No a současně aby ukázal, jak je Rosgvardija užitečná, aby už nikdo neměl žádné pochybnosti.

Obecně však je třeba připomenout, že diverze proti Krymskému mostu, budou-li nějaké, budou ve skutečnosti “důvodem k válce”. To znamená, že ti, kteří se rozhodnou něco “vyhodit do vzduchu” nebo “pobombardovat”, vystavují riziku nejen své životy, ale i záležitosti jako jsou celistvost a svrchovanost státu, jehož jménem a na jehož příkaz se rozhodnou diverzi spáchat. A současná ochrana mostu dokonce ukazuje, jak velké je toto riziko.

Mimochodem, samo o sobě vojenské posílení v oblasti Krymu a Kerčského průlivu je velmi důležité. Neboť mnoho ukrajinských patriotů neustále vyjadřuje myšlenku o “vrácení Krymu Ukrajině”. Současná demonstrace vojenských sil RF v oblasti poloostrova podle mého názoru určitě trochu zklidní ty nejhorlivější a nejzuřivější. Na obecné rétorice se z jejich strany samozřejmě nic nezmění. Ale možná, že přinejmenším se zamyslí ti, kteří vyzývají k průniku a kteří se pokoušejí zabírat (okupovat).

Celkově je jasné, že ochrana mostu byla stejně součástí plánů Ruska. Protože, jak bylo řečeno výše, jedná se o strategický objekt. A takové objekty jsou u nás chráněny, ať už se nacházejí v zemi kdekoliv.

No a pokud máme zmínit běžné záležitosti, most úspěšně funguje již několik dní. A žádné problémy nejsou pozorovány. Zbývá dokončit železniční úsek a zařízení bude pracovat naplno.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová