Politické zásluhy se neberou v úvahu: USA zrušily bezcelní dovoz 155 druhů ukrajinského zboží

6. 5. 2018   zdrojzdroj
USA pozastavily platnost systému obchodních preferencí pro 155 druhů ukrajinského zboží. Je to uvedeno na internetových stránkách Ministerstva hospodářského rozvoje Ukrajiny. … Ukrajina se domnívala, že se nachází u Západu ve zvláštním postavení, zvláště u USA, a že jim jsou odpouštěny jakékoli politické výstřelky. Ale pokud jde o ekonomiku, tady se americká strana chová pragmaticky.


Toto rozhodnutí bylo učiněno 26. dubna. Omezení podléhají potraviny, lehký průmysl, dřevoobrábění, strojírenství a některé elektrické spotřebiče. Ministerstvo informovalo, že ukrajinská strana vede neustálý dialog s vládou USA a pracuje na řešení tohoto problému.

Je třeba poznamenat, že odstranění omezení do značné míry závisí na přijetí návrhu zákona o organizaci kolektivního řízení ze strany Nejvyšší rady.

Bezcelní režim zavedený v rámci systému obchodních preferencí byl pozastaven v prosinci 2017 prezidentem Donaldem Trumpem. Americké orgány se domnívají, že Kyjev podniká nedostatečná opatření k ochraně duševního vlastnictví.

“Ukrajina se domnívala, že se nachází u Západu ve zvláštním postavení, zvláště u USA, a že jim jsou odpouštěny jakékoli politické výstřelky. Ale pokud jde o ekonomiku, tady se americká strana chová pragmaticky. Pokud to je pro ně tak výhodné, pak se politické zásluhy neberou v úvahu. Takže zde se opět projevuje pragmatický a dokonce cynický přístup USA. A najít důvod není vůbec těžké, když se všechno vysvětlí například absencí ochrany duševního vlastnictví”, řekl politolog a ekonom Alexandr Dudčak.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová